Multe banci sunt invidioase. Profit AMETITOR pentru singurul producator de energie din surse nucleare
profit nuclearelectrica 2021rezultate snn 2021dividende nuclearelectrica
In aceasta perioada, cele mai multe companii listate la Bursa de Valori Bucuresti anunta rezultatele financiare pe care le-au avut in 2021. Unele dintre cele mai asteptate raportari sunt ale companiilor din domeniul energiei, mai ales in situatia in care pretul acestei resurse esentiale continua sa creasca.
Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), singurul nostru producator de energie din surse nucleare, a avut un an exceptional.
Cu toate acestea, productia totala de energie electrica a fost in scadere cu 1,7%, la 10.377 GWh.
Vanzarile de energie au fost in suma de 3,1 miliarde de lei, iar cheltuielile din exploatare s-au majorat cu 23%, la 1,4 miliarde de lei.
Statul roman se va umple de bani din dividende
Actionarul majoritar al companiei este statul roman, prin Ministerul Energiei, cu 82,4981% din actiuni.
De la listarea sa din 2013, compania le-a platit, in fiecare an, dividende actionarilor, in unii ani chiar si de doua ori, cuprinse intre 0,3 lei si 1,653063 lei.
Din profitul obtinut in 2020, compania a platit, in 2021, un dividend unitar brut de 1,565148 de lei.
Avand in vedere cresterea profitului de anul trecut, este de asteptat ca, si in acest an, valoarea dividendului sa fie una mare, dar care nu va avea neaparat un randament bun, avand in vedere ca actiunile companiei se tranzactioneaza in vecinatatea nivelului maxim.
In ultimele 52 de saptamani, actiunile companiei au fost tranzactionate la preturi cuprinse intre 22,5 lei si 48,75 lei.
Ieri, in ciuda rezultatelor si a perspectivei unor dividende importante, pretul actiunilor a scazut cu 4,55%, la 42 de lei.
Nuclearelectrica detine Sucursala CNE Cernavoda, care opereaza doua unitati nucleare CANDU, care sunt doua dintre cele mai performante unitati dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume; Sucursala FCN Pitesti, fabrica de combustibil nuclear si se afla îi proces de realizare a unui ciclu integrat al combustibilului prin achizitionarea unei linii de prelucrare a concentratului de uraniu, pentru a sprijini proiectele de investitii pe termen lung ale companiei.
Nuclearelectrica detine un rol major la nivel national, contribuind cu aproximativ 18-20% energie nucleara la productia totala de energie si cu 33% la productia totala de energie fara CO2 din Romania.