Mentalitatea fata de oamenii de afaceri s-a schimbat radical in bine. Increderea romanilor in antreprenori a crescut cu 50% in zece ani
mentalitate antreprenoriatincredere oameni de afaceriincredere forte proprii
In primii ani de dupa Revolutia din decembrie 1989, perceptia romanilor fata de oamenii de afaceri, nu era deloc imbucuratoare. Privatii - cum li se spunea - erau considerati persoane puse pe capatuiala, pe imbogatire rapida si, de cele mai multe ori, nu pe cai cinstite.
Prin urmare, si nivelul de incredere in ei era scazut. Nu conta ca-si riscau
economiile si calduta slujba la stat, nu conta ca, incet-incet, creeaza locuri de munca si ca pun bazele unor firme, unele ajunse companii, care exista si astazi si care au contribuit la aparitia asa-zisei clase de mijloc.
La 31 de ani, de cand Ceausescu si-a luat zborul de pe caldirea Comitetului Central, increderea romanilor in antreprenoril se pare ca s-a imbuntatit considerabil, mai cu seama in ultimul deceniu.
Tendinta imbucuratoare a fost consemnata de Barometrul Romanian Business Leaders (RBL), care evidentiaza atat domeniile in care s-au inregistrat progrese, cat si cele in care exista in continuare decalaje considerabile fata de Uniunea Europeana si care necesita interventii ferme.
Cu ocazia celei de-a 9-a editii a Summitului Romanian Business Leaders, care marcheaza 10 ani de la infiintare, undatia a lansat un nou proiect - Barometrul RBL, care arata ca increderea romanilor in antreprenori a crescut cu 50% in 10 ani.
Printre domeniile in care s-au inregistrat progrese se numara sectorul energetic (Romania se afla pe locul 7 in Uniunea Europeana la ponderea energiei electrice obtinute din surse regenerabile, depasind cu 9% media UE) si mediul antreprenorial: in primul semestru al anului 2021, s-au inregistrat cu 50% mai multe inmatriculari de persoane fizice autorizate si juridice, comparativ cu aceeasi perioada de timp din 2020.
S-au mai inregistrat progrese si in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, cu o crestere de 10% comparativ cu 31 iulie 2020.
Conform RBL, intre domeniile cu tendinta descendenta sunt sistemul de sanatate, in care cheltuielile pe cap de locuitor sunt la 50% din media Uniunii Europene; economia nefiscalizata, reflectata de un decalaj de TVA cu 25% mai mare decat media UE; rata de reciclare a deseurilor municipale aflata in stagnare inca din 2013 la 14%, cu 33% mai putin decat media europeana.
Barometrul RBL contine si un studiu cantitativ in care au fost adresate, din nou, intrebari puse si in urma cu 10 ani. Una dintre cele mai importante concluzii este ca opinia romanilor fata de antreprenoriat s-a schimbat semnificativ in bine.
Mai multa incredere in fortele proprii
In acelasi timp, viziunea asupra increderii in fortele proprii pentru a schimba ceva in Romania a crescut de la unul din sapte romani la unul din trei.
In sfera profesionala, romanii acorda cea mai mare incredere micilor intreprinzatori din orasele de apartenenta.
Summitul RBL din 8-9 septembrie a reunit peste 250 de antreprenori si executivi de top din Romania. Din 2012, Summitul este evenimentul central al comunitatii RBL si reuneste anual sute de lideri din business care investesc timp, bani si energie in programe care imbunatatesc educatia, antreprenoriatul si buna guvernare in Romania.
Romanian Business Leaders (RBL) este de 10 ani vocea si vehiculul de actiune al liderilor de business pentru a construi o Romanie in care generatiile viitoare sa isi doreasca sa traiasca.
RBL este membru fondator al Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR), o initiativa privata care ofera o baza coerenta pentru consultare cu Guvernul si alte institutii publice pe teme care au impact asupra climatului economic si de afaceri din Romania.