Mediul privat arata cartonasul rosu! Increderea managerilor in economia romaneasca s-a prabusit
confidexindicele confidexincrederea managerilor in economieperspective economice
Indicele Confidex privind increderea in economie este pe o linie descendenta, iar cea mai recenta analiza ca managerii privesc cu tot mai mult scepticism ceea ce se intampla in tara in acest moment, din perspectiva financiara. De la ultima analiza pana in prezent, indicele a scazut cu peste un punct!
Indicele pentru primul semestru din 2025 este calculat la 51,3. Prin comparatie, in aceeasi perioada a anului trecut, indicele Confidex era situat la valoarea de 52,5.
Cifrele ne sunt furnizate de insusi initiatorul studiului CONFIDEX, Andrei Cionca, co-fondator al fondurilor de private equity ROCA si Agista.
Avertismentul expertului este unul ferm: increderea managerilor locali in economie a scazut simtitor!
"Dupa cum stiti, acest indice traditional este mai ridicat primavara si mai scazut pe masura ce se apropie toamna.
"Observam totusi o scadere de peste un punct in increderea managerilor romani in economia Romaniei"
Acum, in dinamica lui fata de ultimul semestru, fata semestrul 2 al anului anterior, as spune ca este o scadere nu foarte accentuata, dar daca totusi gandim in sezonalitate si anume ca benchmark-ul cu care trebuie sa-l comparam ar fi semestrul I al anului trecut, observam totusi o scadere de peste un punct in increderea managerilor romani in economia Romaniei.
O concluzie care devine o constanta la nivelul indicelui Confidex in cei 5 ani de zile este ca, pe masura ce companiile sunt mai mari, increderea managerilor romani in economie creste si puteti observa aici o diferenta de aproape 4 puncte intre companiile cu cifra de afaceri sub 1 milion de euro si companiile cu cifra de afaceri de peste 5 milioane de euro. Acest gap se mareste", a explicat Andrei Cionca.
Studiul Confidex, ajuns la a 12-a editie, ofera o radiografie interesanta si realista a perceptiei liderilor de business din Romania asupra contextului economic actual. Iata principalele directii:
Sentimentul general: pesimism global, optimism moderat local
-
64% dintre manageri cred ca economia globala se va inrautati.
Asta reflecta o teama justificata fata de instabilitatea globala: inflatie persistenta, tensiuni geopolitice, crize energetice sau de materii prime, scaderea consumului in economiile mari.
-
55% dintre ei anticipeaza o inrautatire a economiei Romaniei.
Desi mai mic decat procentul global, acest rezultat arata ca liderii din business sunt constienti de riscurile interne: dezechilibre bugetare, incertitudini fiscale, deficit de forta de munca si lipsa predictibilitatii legislative.
Paradoxul romanesc: pesimism extern, incredere in propriul business
-
42% cred ca situatia propriei companii va ramane stabila.
-
26% se asteapta chiar la imbunatatiri.
Aceasta aparenta contradictie spune mult despre rezilienta mediului de afaceri romanesc. Desi contextul macro nu e favorabil, multe companii au invatat sa se adapteze. Au optimizat costurile, si-au digitalizat operatiunile, au devenit mai prudente, dar si mai flexibile.
In esenta, managerii nu mai asteapta un cadru ideal pentru a merge mai departe – actioneaza intr-un mediu imprevizibil, pentru ca asta a devenit noua normalitate.
Sursa foto: freepik.com