Masurile fiscale anuntate de PSD-ALDE obliga PETROLISTII la concedieri in masa
taxa pe lacomie 2019ordonanta 114 2018ordonanta teodorovicitaxe banci
Petrolistii atrag atentia asupra faptului ca Ordonanta Teodorovici ii va obliga sa renunte chiar si la 75% din angajati si sa-si reduca drastic investitiile. Iar intr-o astfel de situatie, si veniturile obtinute de stat din industria de petrol si gaze vor scadea cu cel putin 2 miliarde de lei pe an.
Petrolistii avertizeaza: Suntem nevoiti sa concediem pana la 75% din personal
Asociatia Romana a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA) sustine ca intreprinzatorii din energie vor fi puternic afectati de taxarea retroractiva cu 2% din cifra de afaceri si de limitarea pretului de vanzare a productiei. Atat de mare va fi impactul incat fiecare companie va plati la stat impozite mai mici chiar si cu 60%. Sau poate ca va plati chiar mai putin, in conditiile in care isi va restange activitate.
Spre exemplu, n-ar fi exclus ca producatorii de gaze sa abandoneze mai repede decat isi planificasera exploatatiile mici, restrangandu-si afacerile cu pana la 50% si riscand sa disponibilizeze mai bine de 75% dintre angajati. Un prim pas in acest sens a fost deja facut, in conditiile in care toti membrii ROPEPCA au suspendat angajarile, se arata intr-un comunicat de presa al Asociatiei.
In context "trebuie punctat faptul ca fiecare metru cub de gaz care nu va mai fi produs in Romania, deoarece unele zacaminte devin neeconomice in conditiile date, va trebui importat la un pret considerabil mai mare din surse externe", mai informeaza Asociatia.
Concret, mai devreme sau mai tarziu, de pe urma adoptarii Ordonantei Teodorovici, toata lumea va avea de pierdut, de la companiile din sectorul petrolier, pana la stat si la simplii cetateni.
Investitorii fug de Romania din cauza Ordonantei 114/2018
O companie care voia sa deschida un centru de servicii cu 250 de angajati si care urma sa ajunga la 500 de salariati ia in calcul sa nu mai vina in Romania din cauza OUG 114/2018.
"Ce s-a intamplat cu ordonanta pe final de an reprezinta motivul pentru care o companie se gandeste sa nu mai vina in Romania. Avem un client din Europa de Vest care voia sa intre pe piata locala cu un centru de servicii, initial cu 200-250 de angajati si cu perspectiva de a se extinde spre 500 de salariati. Acum ia in calcul sa ramana in vest, cu toate ca acolo nu gaseste competente lingvistice cum gaseste aici", a declarat Laurentiu Lazar, managing partner la Colliers International Romania, potrivit Ziarului Financiar.
Citeste si:
BNR explica felul in care a ajuns ROBOR parte explicita si transparenta in structura ratelor la credite
Si bancherii se declara nemultumiti de celebra ordonanta
Bancherii din Asociatia Romana a Bancilor recunosc ca Ordonanta 114/2018 adoptata de Guvern inainte de Revelion creeaza o "problema si de stabilitate financiara".
Raul produs de Ordonanta 114 pe planul credibilitatii este foarte greu de reparat, insa pe planul stabilitatii financiare se poate gasi o solutie, astfel incat aceasta sa devina functionala, a declarat, vineri, Sergiu Oprescu, presedintele Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), intr-o conferinta de presa.
"In clipa de fata, ca sa fiu foarte sincer, e foarte greu de reparat pe planul credibilitatii raul produs. Se mai poate repara pe planul stabilitatii. Si e o problema si de stabilitate financiara, sa nu ne ascundem dupa degete. Se poate repara aici daca intram intr-un dialog, daca gasim solutiile, daca parametrizam aceasta initiativa astfel incat sa devina functionala. Ea nu este functionala in clipa de fata si poate sa produca efecte, dar pe planul credibilitatii parerea mea este ca va dura foarte mult timp pana cand comunitatea investitorilor, pana cand mediul de afaceri isi va recastiga increderea vizavi de predictibilitatea actului de guvernare", a spus Sergiu Oprescu.
El a afirmat ca initiativa l-a luat prin surprindere pentru ca nu a fost discutata si nici pusa in dezbatere publica, potrivit Agerpres.
"Incercam sa intelegem care sunt nevoile administratiei, nevoile guvernului, nevoile societatii, ca sa putem sa venim cu raspunsuri coerente, validate de economia de piata pe aceste nevoi. Suntem prea "saraci" ca sa inventam si sa avem inovatii care sa se razbune pe noi cu efecte de runda a doua. Preferam sa avem in fiecare clipa tipul acesta de dialog care sa permita sa ne dam seama care sunt nevoile si cum putem sa adresam acele nevoi", a subliniat Oprescu.
Bancile au fost chemate la Guvern ca sa discute despre efectele Ordonantei 114 cu doua ore inainte ca actul normativ sa fie emis
Potrivit reprezentatilor ARB, asociatia a primit saptamana trecuta o adresa de la Ministerul Finantelor Publice (MFP) pentru a discuta saptamana acesta despre politica monetara si politica fiscala.
La discutii a fost invitata si Banca Nationala a Romaniei. MFP a nu a precizat insa data si ora exacta a discutiilor, iar pana vineri ARB nu a primit un raspuns cu privire la coordonatele intalnirii.
Prin Ordonanta 114/29 decembrie 2018, Guvernul a decis impozitarea activelor financiare ale bancilor in cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, contributie numita initial de autoritati "taxa pe lacomie".