Implementarea masurilor de siguranta in procesele alimentare devine astfel importanta, nu doar pentru respectarea normelor impuse de autoritati, ci si pentru mentinerea increderii consumatorilor.
In randurile care urmeaza, iti prezentam cateva strategii si practici pe care le poti adopta in compania ta, pentru a te asigura ca produsele tale depasesc asteptarile clientilor.
Primul pas catre garantarea sigurantei alimentare incepe odata cu primirea materiilor prime in depozit. Fiecare ingredient este supus unei evaluari riguroase, verificandu-se conformitatea cu standardele de calitate stabilite.
Sistemele moderne, cum ar fi senzorii capacitivi IO-Link controleaza cantitatea de lichide sau produse vrac care se afla intr-un rezervor sau container, eliminand astfel interventia lucratorilor si posibilitatea contaminarii materiei prime. In plus, senzorii sunt dotati cu interfata IO-link integrata, care permite foarte simplu schimbarea parametrilor de masurare.
De asemenea, folosind senzori de temperatura, te asiguri ca depozitarea se face intotdeauna in parametri optimi.
Controlul calitatii materiilor prime
Probabil ca si compania ta, asemenea celorlalte din industria alimentara, se confrunta cu presiunea constanta de a respecta norme stricte de productie, pentru a satisface cerintele consumatorilor legate de produsele sigure si sanatoase.
In etapa de receptionare a materiilor prime, va trebui sa supui fiecare lot unui control meticulos. Analizele chimice, microbiologice si organoleptice trebuie efectuate pentru a te asigura ca ingredientele respecta specificatiile predefinite. Utilizarea tehnologiilor avansate, cum ar fi spectrometria de masa, aduce un nivel suplimentar de precizie in identificarea si monitorizarea calitatii materiilor prime.
In acelasi timp, implementand sisteme avansate de gestionare a loturilor si urmarire a datelor, compania ta poate asigura o trasabilitate completa a fiecarui ingredient, facilitand identificarea rapida si interventia in cazul unor potentiale probleme de calitate.
Controlul proceselor de fabricatie
Pentru monitorizarea proceselor de productie, este recomandat sa implementezi sisteme avansate de control al parametrilor cheie. De la temperatura si presiune la timpul de procesare, fiecare detaliu trebuie monitorizat cu ajutorul tehnologiei de ultima generatie, pentru a asigura conformitatea cu specificatiile stabilite.
Nu in ultimul rand, ca antreprenor, trebuie sa iei serios in considerare calificarea si formarea continua a personalului de productie. Lucratorii din aceasta echipa trebuie sa cunoasca standardele stricte, procedurile corecte si sa dispuna de competente tehnice pentru a gestiona eficient fiecare etapa a procesului. Programele de formare si evaluarile periodice pe care le vei programa contribuie la mentinerea nivelului necesar de calificare si responsabilitate.
Curatarea si dezinfectarea echipamentelor si spatiilor de lucru
Poti incepe prin dezvoltarea si aplicarea unui program solid de curatare si dezinfectare. El trebuie sa fie adaptat specific nevoilor si particularitatilor fiecarui proces de productie si ar trebui sa cuprinda frecventa curatarii, tipurile de agenti de curatare si dezinfectare utilizate, precum si procedurile specifice pentru fiecare echipament sau zona.
De asemenea, masinile care vin in contact direct cu alimentele trebuie sa fie demontate si curatate in detaliu, iar procedurile ar trebui sa includa si verificarea periodica a eventualelor defectiuni sau deteriorari care ar putea influenta siguranta alimentara.
Nu trebuie sa uiti ca personalul implicat in procesul de curatare si dezinfectare trebuie sa primeasca instruire adecvata. Folosirea echipamentelor de protectie personala si respectarea cerintelor de igiena personala sunt masuri necesare, prin care vei putea reduce la minimum riscul contaminarii din partea operatorilor.
Consumatorii sunt din ce in ce mai informati si mai exigenti, iar investitia in siguranta alimentara nu este doar o strategie de afaceri, ci un angajament vital pentru succesul pe termen lung.
Sursa foto: Shutterstock
Ultimele NOUTATI
Ela Iliesi: Romanca ce transforma marketingul companiilor din toata lumea, de la start-up-uri la corporatii
Cum se cerceteaza accidentele de munca si de ce este necesara pregatirea profesionala?
Partenerii nostri
Repausul saptamanal se acorda doar in natura? Demersuri si prevederi importante
Calificare/pregatire profesionala la locul de munca - prevederi legale
Obligatiile angajatorului la stabilirea salariului. Prevederi legale si explicatiile specialistilor
Reparatii autoturisme decontate prin firma de asigurari: Monografie contabila
Stabilirea rezidentei fiscale in Romania a persoanelor juridice straine [Ghid ANAF]
Ce beneficii extrasalariale neimpozabile pot primi angajatii in 2025?
Noua regula pentru functionarii publici: vor da teste scrise din legislatie in fiecare an!
Amenda GDPR pentru o firma care a divulgat informatii din actele de angajare ale unui fost salariat
Indemnizatia de doctorat: Valoarea in 2025 si cum se poate obtine
Te-ar putea interesa si