Marii castigatori ai crizei energetice: scumpirile au umplut de bani companiile de stat
criza energeticacompanii de statfacturi energie
Ca in orice mare criza, exista perdanti si castigatori. In criza energetica actuala, care macina intreaga Europa, castigatori par sa fie, la nivel national, marile companii de stat. Pe fondul preturilor mari din zona energiei, veniturile acestora au crescut spectaculos.
O analiza realizata de
Profit.ro evidentiaza evolutiile impresionante ale rezultatelor financiare in randul celor mai mari companii contralate de stat.
Cifrele sunt spectaculoase, iar cresterile de venituri pot fi puse pe seama implicarii mari pe care statul o are in domeniul energetic. Din moment ce energia s-a scumpit, cresc si veniturile companiilor de stat care fac parte din acest sector de activitate, cum ar fi Hidroelectrica sau Nuclearelectrica.
"Cele peste 200 de companii de stat din subordinea Guvernului ... au avut, in primele trei luni ale acestui an, un rezultat brut de 4,46 miliarde lei, de aproape patru ori mai mare comparativ cu ianuarie-martie 2021 (...) Veniturile au crescut spectaculos, de aproape doua ori, de la 11,3 miliarde lei in ianuarie-martie anul trecut, la 20,7 miliarde lei in acest an. Platile restante s-au situat la 7,76 miliarde lei: 2,58 miliarde lei catre bugetul statului si 5,18 miliarde lei catre alti creditori". Analistii mai noteaza, ca explicatie a nivelului de plati restante, ca entitatile cu rezultate bune e posibil sa nu fie cele cu datorii.
De asemenea, mai noteaza sursa citata, "per total - companii din subordinea Guvernului si companii controlate de autoritati locale - restantele unitatilor de stat sunt de 9,9 miliarde lei", in timp ce "numarul angajatilor din companiile de stat este de 253.000, in scadere de la 264.800 in martie anul trecut". Totusi, cheltuielile salariale au crescut, chiar daca evolutia nu e una spectaculoasa, trebuie notata. Este vorba despre un cost total crescut de la 4,73 miliarde de lei la 4,86 miliarde lei.
Inflatia e galopanta
Intre timp,
inflatia in Romania a ajuns la 15,1% in iunie, iar ea va continua sa creasca, ceea ce inseamna noi scumpiri, inclusiv la facturi. Varful inflationist nu mai urmeaza sa fie atins in vara, cum estima anterior BNR, ci in iarna.
Fata de preturile din iunie 2021, cel mai mult platim pe gaze, ulei comestibil, grasimi, cartofi, combustibili, energie electrica si incalzire centrala, faina, produse de morarit, energie electrica, zahar. Gazele s-au scumpit cel mai mult, cu 89,5%, in iunie 2022 fata de iunie 2021, si cu 25,02% fata de decembrie 2021. La capitolul "energie electrica, gaze si incalzire centrala", preturile au crescut cu 41,10%. in aceeasi ordine de idei, energia termica e mai scumpa cu 22,98%.
Prognoza de inflatie pentru finele anului este de 12,5%, iar in 2023 am putea sa avem o rata anuala a inflatiei de 6,7%, conform calculelor BNR.
Foto: pixabay