Marea Demisioneala - primele semne pe piata muncii din Romania
marea demisioneala
Angajatii romani dau dovada de un optimism debordand, daca ne uitam peste cifrele celui mai recent sondaj eJobs. Majoritatea considera ca si-ar putea gasi un job nou in mai putin de trei luni si multi dintre ei au inceput deja sa exploreze oportunitati noi pe piata. Fenomenul nu e nou si a fost anticipat de specialisti, cu luni bune in urma, cand avertizau asupra faptului ca va veni "Marea Demisioneala", ca va ploua cu demisii peste managerii firmelor din toata lumea, deoarece oamenii vor dori sa se descatuseze dupa o perioada in care au fost nevoiti, sub o forma sau alta, sa nu isi asume prea multe riscuri si au amanat niste schimbari iminente.
Analiza scoate la iveala ca, desi traversam o perioada plina de provocari, angajatii romani privesc cu incredere spre piata muncii si, de asemenea, au mai mult curaj sa faca schimbari in cariera.
Asa cum anuntau specialistii in resurse umane inca de luni bune, se pare ca asistam la o perioada in care oamenii simt nevoia sa exploreze si alte oportunitati pe piata muncii, dupa o perioada indelungata in care au fost oarecum "blocati" in joburile lor, din cauza conditiilor sensibile create de pandemie, in mediul de business.
Conform sondajului citat, mai bine de 74% dintre respondenti cred ca ar reusi sa se angajeze in mai putin de 3 luni de cand ar demara un proces de schimbare a jobului. Dintre acestia, mai arata datele celei mai mari platforme de recrutare din Romania, mai bine de jumatate cred ca ar putea sa gaseasca locul de munca pe care si-l doresc in mai putin de o luna. Cifrele confirma revenirea pe care a cunoscut-o piata muncii in acest an, dupa un 2020 plin de incertitudini si temeri.
Increderea candidatilor in fortele proprii e evidentiata nu doar din optimismul lor, ci si din fermitatea acestora in a face compromisuri pentru un loc de munca mai bun.
Astfel, 46% dintre ei nu ar face nicio concesie: nu ar accepta sub nicio forma un salariu mai mic, nu s-ar reloca pentru o oportunitate profesionala mai buna si nici nu ar lua in calcul un job departe de domiciliu.
Totusi, 31% dintre candidati ar face o reconversie profesionala daca ar gasi un job cu perspective mai bune, 13% ar accepta chiar un salariu mai mic daca noul loc de munca ar fi mai aproape de casa, iar 10% ar fi dispusi sa-si schimbe domiciliul.
"Ne aflam intr-un punct in care schimbarea jobului a redevenit o optiune"
"Daca anul trecut am vazut foarte multa frica si nesiguranta in randul candidatilor, 2021 nu e doar anul revenirii pentru piata muncii, dar si cel in care acestia au prins din nou curaj si si-au recapatat increderea de sine. Odata cu revenirea celor mai multe sectoare si oferta ridicata de locuri de munca din acest an, si optimismul candidatilor a crescut.
Ne aflam intr-un punct in care schimbarea jobului a redevenit o optiune, nu o constrangere, cum a fost anul trecut pentru candidati, cand si-au cautat alt loc de munca majoritar cei care n-au avut incotro", spune Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs Romania.
Foarte important de mentionat este ca majoritatea candidatilor vor un feedback de la potentialii angajatori cu care poarta discutii: 58% dintre ei isi doresc sa primeasca un raspuns dupa discutia cu angajatorul, chiar daca acesta este negativ.
Avem date si despre asteptarile salariale
Un alt punct important al discutiei e reprezentat de asteptarile salariale ale candidatilor. Conform analizei, cei cu zero experienta cred ca merita un salariu de 2.500-3.000 de lei pe luna, mai mare decat cei care au deja 1-2 ani de experienta pe piata muncii si care cred ca sunt indreptatiti la 2.000-2.500 de lei pe luna.
"In mare parte, asteptarile salariale ale candidatilor sunt calibrate cu nivelul ce poate fi oferit de angajatori, cu atat mai mult cu cat primii dintre ei au la dispozitie comparatoare de salarii si instrumente care le permit sa-si evalueze valoarea lor pe piata.
Lucrurile se schimba insa in cazul celor care nu au experienta de munca pentru ca multi dintre ei inca nu sunt familiarizati cu domeniul in care vor sa activeze. Insa, odata ce acestia se confrunta cu realitatea de pe piata muncii, afla si ce salarii pot castiga", explica Raluca Dumitra.
Studiul mai scoate la iveala si faptul ca 48% dintre candidati doresc sa fie ghidati de managerul lor sau de colegi cu experienta si sa aiba un plan clar, pe pasi, de integrare in echipa. In acelasi timp, pentru 14% dintre ei, nevoia de feedback nu inceteaza odata cu angajarea, caci isi doresc ca in prima luna la un job nou sa poata sa-l ofere, dar si sa-l primeasca.
Studiul a fost derulat in perioada 18 octombrie-5 noiembrie a acestui an, pe un esantion de peste 1.213 de respondenti cu varste cuprinse intre 18 si peste 55 de ani.
Sunt angajatii prea optimisti?
Cu siguranta, nu. De ce? Pentru ca mediul privat romanesc sufera de pe urma unei crize acute a fortei de munca. Domenii cheie, precum transportul, retail-ul sau industria ospitalitatii au nevoie de zeci de mii de muncitori, iar patronii se plang de faptul ca nu gasesc personal pentru locurile vacante.
O situatie critica o regasim si in domeniul constructiilor, unde unii patroni sustin ca, desi ofera lefuri mai generoase si beneficii extrasalariale, oamenii tot nu se ingramadesc sa vina pe santier.
Marea demisioneala
Inca din primavara acestui an, expertii in resurse umane anticipau fenomenul demisiilor.
"Vine marea demisioneala", spunea, atunci, Anthony Klotz, profesor de management la Universitatea A&M din Texas, intr-un interviu pentru Bloomberg.
De ce? Pentru ca anul pandemic pe care l-am traversat a schimbat mentalitati. Oamenii si-au schimbat scarile de valori, de prioritati, multi dintre ei ajungand la concluzia ca au nevoie de un nou inceput.
In anul care a trecut, unii dintre ei si-au dezvoltat alte abilitati, si-au descoperit noi pasiuni pe care vor simti sa le fructifice post-pandemic, si sa le experimenteze cautand joburi in noile domenii de interes.
De asemenea, 2020 si buna parte din 2021 a fost caracterizat de amanarea unor schimbari. Oamenii care au ramas blocati in joburile lor n-au facut-o de placere, ci de teama de a face schimbari intr-o perioada atat de dificila. De cum se linistesc apele, apar si reorientarile in cariera si schimbarile de joburi. E un fenomen normal si de care nu putem fugi, spun expertii, care le recomanda managerilor sa dezvolte masuri eficiente de a-si fideliza angajatii, pentru a nu se confrunta cu demisii in masa.
Mai mult decat atat, un studiu realizat de Unlock Research pentru ING Bank Romania in mai 2021, arata ca 68% dintre angajatii din Romania sunt interesati sa isi deschida o afacere in urmatorii doi ani. De asemenea, 87% dintre persoanele care activeaza ca freelanceri pe piata muncii de la noi au aceleasi planuri de viitor.
In acest context, managerii romani ar trebui sa se pregateasca deja pentru momentul in care se vor trezi cu demisiile pe masa, atunci cand angajatii vor face pasul catre independenta.
Fenomenul incepe deja sa faca ravagii peste Ocean
Desi pe piata din Romania el de-abia incepe sa se contureze,
in SUA a devenit deja o problema pentru companii.
Numarul americanilor care pleaca din proprie initiativa de la locul de munca a crescut la un nivel record in septembrie. In acelasi timp, oferta de locuri de munca este mai mare decat inaintea pandemiei, semn ca firmele ar putea fi nevoite sa continue sa creasca salariile pentru a atrage lucratori.
In septembrie 2021, 56.000 de oameni au renuntat la locuri de munca in industria artelor, divertismentului si recrearii, 47.000 au plecat din celelalte servicii, iar din sectorul educatiei de stat si locale au plecat 30.000 de angajati.
In acelasi timp, cresterea continua a renuntarilor este stimulata de marirea salariilor cu procente intre 4,5 si 5%.
Te-ar putea interesa si: