Marca certificarii produselor fara gluten, lansata si in Romania
glutenintoleranta glutenretailindustrie alimentaraalimente sanatoasegluten freecrossed grain
Simbolul Crossed Grain, care certifica produsele fara gluten, a fost introdus si pe piata din Romania. Acum, clientii care isi doresc sa achitioneze produse alimentare fara gluten, au garantia calitatii prin prezenta acestui simbol inscriptionat pe ambalaj.
Iuliana Roibu Bonoiu, presedinte si director executiv al Asociatiei Romane pentru Intoleranta la Gluten (ARIG), anunta lansarea oficiala pe piata din Romania a simbolului Crossed Grain, care certifica faptul ca produsele respective nu contin gluten.
Este un pas inainte in industria alimentara autohtona, pentru pacientii care au boala celiaca sau sufera de intoleranta la gluten, spune Iuliana Roibu Bonoiu. Potrivit acesteia, romanii care sufera de astfel de afectiuni vor avea de acum incolo garantia 100% ca produsele pe care le cumpara nu contin gluten.
"Produsele marcate cu acest simbol asigura achizitia unui produs 100% sigur, atat pentru persoanele care sufera de boala celiaca, dar si pentru cei care tin o dieta fara gluten pentru ca asa au ales, chiar daca nu au o problema medicala. Este o certificare complexa, care verifica si auditeaza toate etapele din procesul de productie, ambalare si distributie a alimentelor fara gluten”, a declarat Iuliana Roibu Bonoiu.
“Scopul nostru este sa sustinem productia in siguranta, pe plan local, a alimentelor fara gluten. Pentru un milion de romani (numarul estimat al persoanelor afectate de boala celiaca sau alte boli autoimune, tiroidite si afectiuni neurologice din Romania), lansarea Crossed Grain in Romania inseamna acces mai usor la alimente sigure, produse local, cu preturi adaptate pietei locale”, a adaugat Iuliana Roibu Bonoi.
ARIG este singura asociatie nationala de pacienti cu boala celiaca acreditata de AOECS, din Romania.
Sistemul de licentiere CGT (Crossed Grain Trademark) este gestionat de asociatiile nationale membre ale Asociatia Societatilor Europene de Celiachie (AOECS), care reuneste 37 de asociatii membre de pe teritoriul Europei, dand dreptul producatorilor si retailerilor sa foloseasca simbolul Crossed Grain pe produsele lor.
Piata produselor fara gluten a inregistrat o crestere uriasa in ultimii ani, cea mai mare zona de extindere fiind Europa, unde, in 2017, erau certificate deja peste 17.000 de produse, o crestere cu 47,5% fata de 2016, conform datelor furnizate de ARIG.
In Romania sunt certificate 419 produse fara gluten
Primul producator roman acreditat Crossed Grain a fost Sam Mills. Compania produce paste si mixuri pe baza de porumb, in fabrica sa din Satu Mare.
"Acum 12 ani, cand am obtinut certificarea Crossed Grain, trebuia sa aplicam separat si sa fim audiati de fiecare tara in parte unde exista acest sistem de certificare – era complicat, dar am constientizat importanta ca bolnavii celiaci si consumatorii cu intoleranta la gluten sa poata identifica usor produsele pe care le pot consuma in siguranta. Nevoia pentru acest sistem de identificare a produselor gluten free a facut ca proiectul Crossed Grain sa devina in timp principalul sistem de certificare in Europa si nu numai – un standard in industria gluten free astazi”, a spus Ioana Bercean, Managing Director Export Branch la Sam Mills.
In Romania sunt certificate 419 produse fara gluten, din care 77% apartinand Sam Mills, 20% Cris-Tim si 3% Petras Bio. Primul producator roman acreditat Crossed Grain a fost Sam Mills – compania care produce paste si mixuri pe baza de porumb la fabrica din Satu Mare.
"Este o certificare complexa, care verifica si auditeaza toate etapele din procesul de productie, ambalare si distributie a alimentelor fara gluten, si impune unul dintre standardele cele mai riguroase din domeniul alimentar. Pacientii cu boala celiaca si intoleranta la gluten vor avea de acum acces mai usor la alimente sigure pentru ei, produse local, certificate standardizat si cu un pret avantajos”, a declarat Iuliana Roibu Bonoiu.
Glutenul este o proteina care se gaseste in grau, orz si secara. De asemenea, glutenul poate fi prezent in multe alimente procesate, care pot fi contaminate de la aditivi alimentari sau in timpul proceselor de fabricatie.
Cei peste un milion de romani cunoscuti ca avand intoleranta la gluten vor imbratisa noile norme de pe piata alimentara din Romania, care ii va ajuta sa isi selecteze mai usor produsele pentru consum zilnic.