Managerii se asteapta la o pandemie de ... demisii. Vine marea demisioneala post-pandemica
pandemie de demisiidemisiepiata munciipreviziuni
Expertii in resurse umane si analistii economici si-au conturat previziunile privind evolutiile pietei muncii post-pandemice, si nu vin cu vesti foarte bune pentru companii. Acestia se asteapta ca oamenii sa isi dea demisiile in numar foarte mare, iar argumentele lor orbiteaza, in principiu, in jurul aceleiasi idei: pandemia a resetat mentalitatea angajatilor si felul in care se raporteaza la job, le-a schimbat asteptarile si i-a motivat sa ia decizii pentru un nou inceput. Exista, din fericire, o solutie care poate impaca "partile" si poate aduce linistea in relatia angajat rebel demisionar - angajator. Vom vedea mai jos despre ce este vorba.
Potrivit expertilor, anul pandemic pe care l-am traversat a schimbat mentalitati. Oamenii si-au schimbat scarile de valori, de prioritati, multi dintre ei ajungand la concluzia ca au nevoie de un nou inceput.
In anul care a trecut, unii dintre ei si-au dezvoltat alte abilitati, si-au descoperit noi pasiuni pe care vor simti sa le fructifice post-pandemic, si sa le experimenteze cautand joburi in noile domenii de interes.
"Vine marea demisioneala", spune Anthony Klotz, profesor de management la Universitatea A&M din Texas, intr-un interviu pentru Bloomberg.
Pe de alta parte, dincolo de efectele pe care pandemia le-a avut asupra oamenilor si care s-ar putea materializa in decizia schimbarii locului de munca, mai exista si alti factori care pot contribui la fenomenul demisiilor in masa.
Acesti factori sunt dati, spre exemplu, de retinerea pe care au resimtit-o angajatii, in momentul in care a venit pandemia. Multi dintre ei aveau in plan, inca de la inceputul anului 2020 sa isi dea demisia, insa aparitia crizei pandemice, a incertitudinii si lipsei de predictibilitate, i-a fortat sa ramana pe loc.
Dupa pandemie, e firesc ca intentiile lor anterioare sa fie puse in aplicare.
"Cand exista incertitudine, oamenii au tendinta de a ramane pe loc, asa ca exista demisii retinute care nu s-au pus in aplicare in ultimul an", a mai spus Klotz.
Prin urmare, iata inca un motiv pentru care expertii preconizeaza o ... "pandemie" de demisii dupa coronacriza.
La acestea se adauga revelatiile pe care le-au avut oamenii in timpul pandemiei – despre timpul petrecut in familie, munca de la distanta, naveta catre locul de munca, proiectele ce tin de hobby, viata si moarte si ce inseamna toate acestea – si care ii pot face pe oameni sa nu isi mai doreasca program de munca de la 9 la 17 la birou.
Citeste si: Masurile pe care le pot lua angajatorii pentru a spori productivitatea angajatilor
Urmeaza o vara a incertitudinilor
Expertul crede ca in aceasta vara, atat de la angajati, cat si de la angajatori este de asteptat multa incertitudine.
Firmele vor bajbai in a gasi modalitati de a-si pastra cultura si angajatii, iar in aceste conditii multe vor oferi mai multe optiuni: intoarcerea la birou cu norma intreaga; lucrul de la distanta; la birou trei zile pe saptamana, patru zile, poate doar o zi.
Si exact aici este cheia in baza careia companiile pot rezolva problema pandemiei de demisii: Deschiderea.
E evident ca orice angajat care isi doreste sa plece, face acest lucru in baza unor motive. Dupa cum cred analistii, dupa pandemie va fi mai apreciata posibilitatea unui program flexibil, decat un bonus salarial.
Prin urmare, companiile isi pot pastra angajatii, daca accepta ca business-ul post-pandemic s-a schimbat. Nu se stie daca pentru totdeauna, sau e nevoie de o perioada flexibila, o perioada de tanonare, intre haosul anului pandemic si normalitatea care va veni in timp treptat.
Cert este ca piata muncii pare sa fie "insetata" din perspectiva angajatilor, de flexibilitate.
Peste jumatate dintre salariatii de la nivel global ar fi dispusi sa isi dea demisia, in cazul in care compania pentru care lucreaza nu e dispusa sa ofere flexibilitate
Noua din zece angajati isi doresc flexibilitate in alegerea locului de unde muncesc si a programului de munca. Daca ar putea opta, peste jumatate (54%) dintre respondentii angajati ar alege un programul de lucru flexibil, in timp ce pentru 40% ar prima flexibilitatea in privinta locului din care muncesc, conform studiului EY "Work Reimagined Employee Surve.
Studiul arata ca 22% ar prefera sa lucreze integral la birou, iar 33% dintre respondentii angajati si-ar dori o saptamana de lucru mai scurta, in timp ce doua treimi considera ca productivitatea lor poate fi masurata cu precizie indiferent de locul unde muncesc si ca acest proces nu reprezinta un impediment pentru flexibilizare.
Claudia Sofianu, lider regional EY CESA, People Advisory Services, a declarat: "Oferirea unui program de lucru intr-un mediu hibrid este necesara si incontestabila de acum inainte. Intrebarile reale se refera la cum trebuie sa arate acest lucru in practica, pentru a raspunde asteptarilor grupului tinta de angajati si, in acelasi timp, pentru a indeplini si cerintele organizationale".
54% dintre angajatii chestionati ar fi dispusi sa isi dea demisia, daca firma pentru care lucreaza in prezent nu ar fi dispusa sa le ofere flexibilitate in programul de lucru post-pandemic.
Cei mai hotarati sa ia o astfel de decizie sunt managerii/liderii, angajatii cu functii in departamentele de tehnologie si financiare si cei cu persoane in ingrijire.
Angajatii care cel mai probabil ar ramane la actualul loc de munca sunt membrii generatiei "baby boomers", persoanele cu o vechime de peste 10 ani la locul de munca actual si cei care activeaza in sectorul guvernamental sau in educatie.