Mediul de afaceri din tara noastra se confrunta in aceasta perioada cu probleme economice serioase in contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus care a lovit intreaga lume la inceputul acestui an, fapt care poate fi observat si prin prisma cifrelor inregistrate. In primele patru luni ale anului, companiile din Romania au raportat o scadere a cifrei de afaceri de nu mai putin de 21%. Chiar si asa, managerii celor mai mari companii din tara noastra isi pastreaza optimismul pentru a doua jumatate a anului, acestia estimand ca cifra de afaceri va scadea in cele din urma cu doar 17 procente in acest an in raport cu previziunile initiale ale fiecarei companii.
Asa cum spuneam si in randurile anterioare, in raport cu previziunile ce au fost facute la inceputul acestui an de fiecare companie din tara noastra, cifra de afaceri a acestora a scazut cu 21%. Conform unui sondaj efectuat de Impetum Group in randul managerilor celor mai mari companii din tara, peste 50% dintre respondenti au declarat ca in ultimele trei luni, resursele de capital uman, financiar si material ale companiilor sunt relativ similare cu cele din urma cu un an. De asemenea, din acelasi sondaj a mai reiesit ca relatiile cu clientii si cu furnizorii sunt foarte stabile la aceasta ora.
Desi marea majoritate a managerilor se declara optimisti cu privire la perioada urmatoare, acestia nu isi fac sperante cu privire la o revenire spectaculoasa din punct de vedere economic in a doua jumatate a anului. Astfel, managerii estimeaza o recuperare usoara de patru procente pana la sfarsitul anului, ceea ce inseamna ca in cele din urma afacerile romanesti vor incheia anul cu o scadere totala in cifra de afaceri si profit de 17%.
In acelasi timp, managerii celor mai mari companii din tara noastra se asteapta la un inceput de 2021 mult mai bun din toate punctele de vedere. Mai exact, acestia sunt de parere ca prima jumatate a anului viitor va veni la pachet cu o revenire accelerata din punct de vedere economic pentru companii, scaderea de 17% de la finalul acestui an urmand sa fie recuperata in primele sase luni ale anului viitor.
Pentru a putea traversa cu bine aceasta criza, 58% dintre managerii romani considera ca in perioada urmatoare companiile ar trebui sa se concentreze pe cresterea productivitatii, chiar si investind, afacerile avand nevoie sa ramana competitive pe piata. La polul opus, 33% dintre respondenti sunt de parere ca este nevoie de o reducere a costurilor in perioada urmatoare pentru a se putea trece peste aceasta criza.
O buna parte dintre managerii intervievati in cadrul acestui studiu nu se declara insa foarte optimisti cu privire la directia spre care se va indrepta tara noastra in perioada urmatoare din punct de vedere economic. Astfel, 70% dintre managerii celor mai mari companii din Romania se asteapta ca somajul si inflatia sa creasca in perioada urmatoare. Totusi, trebuie mentionat faptul ca acestia nu se asteapta la o crestere accelerata a somajului, estimarea fiind de 3-4%. Totodata, 56% dintre cei care au participat la acest sondaj se asteapta ca leul romanesc sa se devalorizeze in raport cu moneda europeana in perioada urmatoare.
De asemenea, o buna parte dintre managerii romani se asteapta ca evolutiile pentru urmatoarele trei luni ale Produsului Intern Brut, pietei de capital si investitiilor private sa fie marcate de scaderi.
Citeste si: Pandemia COVID-19 a depasit un nou prag psihologic
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si