Majoritatea romanilor care au candidat la un job dezvaluie o intamplare bizara: ce e interviul fantoma
interviu fantomainterviurilocuri de muncajoburicompaniiangajatoricandidati
Cel mai recent studiu realizat pe piata muncii din Romania scoate la iveala un fenomen bizar. Este vorba despre asa-zisele "interviuri fantoma", cunoscute si sub numele de "ghosting". Ce sunt, de fapt, aceste interviuri fantoma despre care majoritatea romanilor care au candidat la un job sustin ca le-au experimentat pe pielea lor.
Pentru inceput, trebuie sa stabilim definitia "ghosting-ului". Practic, e vorba despre situatia in care un candidat se prezinta la un
interviu de angajare si, desi discutia decurge aparent bine si se indreapta catre o colaborare, dupa acest moment candidatul nu mai primeste niciun raspuns de la recrutor. Nu i se ofera un feedback, nu i se spune nici ca e acceptat, nici ca e respins. Practic, e un fel de materializare a celebrei zicale conform careia "si tacerea e un raspuns".
De asemenea, tot despre interviuri fantoma vorbim si in situatiile in care candidatul e cel care "dispare fara urma", desi se prezinta la interviu si, in unele cazuri, chiar vine si la munca un timp.
Din pacate, nepermis de multi candidati au trecut printr-o experienta nefericita pe piata muncii de la noi din tara, prin care, dupa interviu, angajatorii nu le-au oferit nicio reactie.
Mai exact, 87% dintre persoanele chestionate de BestJobs au dezvaluit ca li s-a intamplat, cel putin o data, sa nu primeasca niciun feedback de la recrutorii cu care au purtat discutii in vederea angajarii.
Mai multi respondenti, respectiv 88%, au declarat ca li s-a intamplat cel putin o data sa aplice la un job si sa nu fie contactati deloc, ca intr-o fantasma.
Chiar si atunci cand cosmarul oricarui candidat se adevereste si este refuzat pentru jobul la care a aplicat si pentru care s-a prezentat la interviu, 37% dintre respondentii sondajului BestJobs spun ca nu au primit niciodata feedback cu privire la motivul refuzului.
Dupa ce sunt "ghosted" de catre recrutori, unii candidati ajung chiar ei sa devina fantome pentru angajatori
Nu doar angajatorii au o astfel de atitudine, sondajul scoate la iveala faptul ca si unii candidati dau dovada de talentul de a "disparea" ca prin minune, chiar si dupa ce se prezinta la munca o perioada.
Exista, pe piata muncii, situatii in care angajatii candideaza pentru anumite pozitii, sunt acceptati, dar dupa aceea recrutorii nu mai dau de ei, pur si simplu.
Mai mult, in unele cazuri, angajatii se si duc o perioada la munca, urmand sa "dispara in ceata", fara sa lase vreo urma sau sa dea vreun semn.
Conform sondajului, 87% dintre candidatii respondenti spun ca merita o justificare a deciziei dupa sustinerea interviului, pentru ca acest lucru ii poate ajuta sa devina mai buni pentru urmatoarele oportunitati.
La polul opus, aproape 20% dintre respondenti marturisesc ca s-au facut de negasit pentru recrutori chiar inainte de a se prezenta la interviul programat, devenind astfel naluci pentru angajatori.
In cele din urma, unii mai curajosi spun ca au revenit catre recrutori cu un email de follow up la scurt timp dupa interviu. In aceasta categorie se incadreaza 66% dintre candidati.