Majoritatea angajatilor isi vor negocia flexibilitatea programului cu demisia pe masa
companiifirmeangajatipost-pandemie
Odata cu aparitia primului val de masuri de relaxare din 2021, companiile incep deja sa intrezareasca momentul in care isi vor revedea toti angajatii in birouri. Insa coronacriza a schimbat asteptarile si dorintele angajatilor, iar flexibilitatea a ajuns acum sa fie mai ravnita decat un bonus salarial.
Pentru flexibilitate, peste jumatate dintre salariatii de la nivel global ar fi dispusi sa isi dea demisia, in cazul in care compania pentru care lucreaza nu e dispusa sa ofere aceasta deschidere.
Noua din zece angajati isi doresc flexibilitate in alegerea locului de unde muncesc si a programului de munca. Daca ar putea opta, peste jumatate (54%) dintre respondentii angajati ar alege un programul de lucru flexibil, in timp ce pentru 40% ar prima flexibilitatea in privinta locului din care muncesc, conform studiului EY "Work Reimagined Employee Surve.
Concret, cei mai multi angajati si-ar dori ca, dupa pandemie, compania pentru care lucreaza sa le ofere posibilitatea de a lucra doua-trei zile pe saptamana in regim de telemunca.
Studiul arata ca 22% ar prefera sa lucreze integral la birou, iar 33% dintre respondentii angajati si-ar dori o saptamana de lucru mai scurta, in timp ce doua treimi considera ca productivitatea lor poate fi masurata cu precizie indiferent de locul unde muncesc si ca acest proces nu reprezinta un impediment pentru flexibilizare.
Claudia Sofianu, lider regional EY CESA, People Advisory Services, a declarat: "Oferirea unui program de lucru intr-un mediu hibrid este necesara si incontestabila de acum inainte. Intrebarile reale se refera la cum trebuie sa arate acest lucru in practica, pentru a raspunde asteptarilor grupului tinta de angajati si, in acelasi timp, pentru a indeplini si cerintele organizationale".
54% dintre angajatii chestionati ar fi dispusi sa isi dea demisia, daca firma pentru care lucreaza in prezent nu ar fi dispusa sa le ofere flexibilitate in programul de lucru post-pandemic.
Cei mai hotarati sa ia o astfel de decizie sunt managerii/liderii, angajatii cu functii in departamentele de tehnologie si financiare si cei cu persoane in ingrijire.
Angajatii care cel mai probabil ar ramane la actualul loc de munca sunt membrii generatiei "baby boomers", persoanele cu o vechime de peste 10 ani la locul de munca actual si cei care activeaza in sectorul guvernamental sau in educatie.
Totusi, in linii mari, 76% dintre angajatii care au participat la studiu declara ca sunt multumiti de locul lor de munca, iar 93% intentioneaza sa ramana la actualul loc de munca in urmatoarele 12 luni.
Angajatii vor sa revina in birouri in care personalul e vaccinat
61% dintre angajatii chestionati doresc ca organizatia lor sa impuna vaccinarea drept o conditie prealabila pentru lucrul de la birou.
Insa atitudinea fata de vaccinare variaza insa de la o zona geografica la alta. Daca 66% dintre respondentii din America de Sud considera ca organizatiile ar trebui sa impuna vaccinarea tuturor angajatilor, in zona EMEIA (Europa, Orientul Mijlociu, India si Africa), procentul celor care sunt de acord cu aceasta conditie scade la 52%.
Angajatii vor conditii mai bune de lucru
64% dintre respondenti au indicat ca doresc o imbunatatire a serviciilor de tehnologie accesate la locul de munca (de exemplu, conexiuni la internet mai rapide si dotari de videoconferinta), iar aproape jumatate (48%) isi doresc ca organizatiile lor sa le imbunatateasca echipamentele de lucru de acasa (de exemplu, monitoare si casti audio suplimentare). In acelasi timp, un procent asemanator (47%) ar dori sa li se ramburseze costurile cu serviciile de telefonie/conexiunile la internet de mare viteza.
Totusi, in pofida tranzitiei catre noile modalitati de lucru si a adoptarii tehnologiilor pentru intalniri virtuale, 67% dintre respondenti si-ar dori sa calatoreasca in regim moderat spre frecvent in interes de serviciu, dupa incheierea pandemiei provocate de COVID-19, un procent in crestere fata de 49% inregistrat in editia anterioara a studiului.
Editia 2021 a studiului EY „Work Reimagined Employee Survey” a fost realizata in martie 2021 si a analizat 16.264 de raspunsuri din 16 tari si 23 de sectoare de activitate. "Milenialii" au reprezentat mai bine de jumatate din numarul total de respondenti.