Locurile de munca de acasa, pe cale de disparitie: putine firme le mai ofera angajatilor luxul de a munci remote
locuri de munca remotejoburi remote
Piata muncii pare sa fi depasit fenomenul muncii remote, izbucnit in 2020. Astazi, locurile de munca remote sunt pasari din ce in ce mai rare la noi in tara, spre supararea acelor angajati care s-au indragostit de beneficiile muncii de la distanta.
Cele mai recente analize efectuate pe piata muncii autohtona scot la iveala faptul ca angajatorii au renuntat in cea mai mare parte la joburile remote si se asteapta, din ce in ce mai mult, sa-si vada angajatii in birouri.
Daca in 2020, 2021, 2022 si chiar 2023, posibilitatea de munci remote se transformase dintr-o solutie salvatoare pentru firme intr-o norma destul de larg raspandita, astazi este mai degraba un beneficiu oferit de unele firme, din ce in ce mai putine - spun expertii care analizeaza evolutia joburilor de la noi din tara.
Munca remote a ajuns sa fie un beneficiu oferit de tot mai putine firme
"Ideea de remote nu mai este in mod necesar o regula a pietei, ci mai degraba un beneficiu pe care o parte tot mai mica dintre angajatori il ofera, desi toate sondajele derulate in randul candidatilor ne arata ca isi doresc foarte mult sa aiba optiunea de a putea lucra remote sau hibrid si ca, in unele cazuri, este principalul criteriu in functie de care aleg un job.
Cu toate acestea, desi angajatorii vor ca o parte cat mai mare dintre angajati sa lucreze de la birou, nu de acasa, numarul de aplicari pentru joburile remote a cresccut, ajungand acest moment la 13,7% din totalul aplicarilor”, spune Roxana Draghici, Head of Sales in cadrul eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania.
"Este interesanta inversarea raportului joburi/ aplicari atunci cand ne uitam la remote vs. strainatate. Daca procentul aferent aplicarilor pentru locurile de munca remote este de 3 ori mai mare decat cel al numarului de joburi postate, in ceea ce priveste joburile din strainatate lucrurile stau exact invers. 4,3% dintre joburi sunt pentru strainatate, dar acestea atrag doar 1,4% din aplicari", adauga Roxana Draghici.
Conform specialistului, zona in care angajatorii sunt mai dispusi sa accepte munca remote este cea a pozitiilor entry-level, in conditiile in care peste 70% dintre aceste joburi se adreseaza candidatilor care au maximum doi ani de experienta. Ce observam este faptul ca pe masura ce creste nivelul de senioritate al jobului pentru care se fac recrutari, pe atat scade disponibilitatea angajatorilor de a accepta remote work.
Sursa foto: freepik.com