Locuri de munca mai putine. La usile patronilor incep sa se formeze iar cozi de asteptare, pline de doritori
locuri de muncapiata muncii
Dupa o lunga perioada in care piata muncii europeana a fost caracterizata de penuria fortei de munca, de o criza acuta a personalului, iata ca situatia se inverseaza la final de 2023.
Oficiali de la varful unor institutii de forta din Europa atrag atentia asupra faptului ca incep sa se adune nori negri pe piata muncii.
Ar exista semnale care indica indiscutabil ca sunt probleme legate de joburi, mai precis vorbim despre locuri de munca din ce in ce mai putine in Europa.
Cine are un job sa tina de el
Se pare ca incep sa se duca acele vremuri in care angajatii erau siguri ca daca-si dau demisia, in nici 24 de ore isi vor gasi alt job. S-ar putea ca aceasta misiune sa fie mai dificil de indeplinit ca oricand in ultimul deceniu, iar noul loc de munca sa nu fie deloc simplu de gasit, pe o piata a muncii ce pare sa intre la apa, sub presiunea multiplelor crize care fac ravagii de altfel in intreaga economie globala.
Un avertisment in acest sens vine chiar de la presedintei Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde.
Conform acesteia, “in pofida incetinirii activitatii economice, per ansamblu, piata fortei de munca ramane rezilienta, desi se observa semne ale incetinirii cresterii numarului locurilor de munca spre finalul anului”.
Aceasta a tinut sa atraga atentia asupra reducerii locurilor de munca in Europa. Ea mai spune ca perspectivele sunt incerte, motiv pentru care institutia pe care o conduce tine in continuare din frau politica monetara, cu o dobanda-cheie de 4% care insa ar putea creste oricand, daca factorii luati in considerare pentru majorarea dobanzilor vor evolua in sens negativ si daca riscurile asupra inflatiei se vor amplifica. Acest lucru inseamna ca am putea avea parte de dobanzi mai mari pentru imprumuturile in euro, de conditii mai dificile de creditare.
Foto: freepik.com/manager.ro