Legea nr. 283/2022. Cum va asigurati ca salariatul nu invoca o urgenta fictiva pentru a lipsi de la serviciu?
legea 283/2022absenta serviciu
Conform modificarilor aduse Codului muncii prin Legea nr. 283/2022, salariatul are dreptul de a absenta de la locul de munca timp de 10 zile pe an (cumulat) in situatii neprevazute, determinate de o situatie de urgenta familiala cauzata de boala sau de accident, care necesita prezenta sa imediata, in conditiile informarii prealabile a angajatorului si cu recuperarea perioadei absentate. Prevederea aceasta naste insa o problema sensibila.
Problema este urmatoarea: cum dovedeste salariatul ca se confrunta intr-adevar cu o urgenta care necesita prezenta sa imediata?
Poate ca el are o treaba oarecare de rezolvat – trebuie sa ia pe cineva de la aeroport, vrea sa viziteze un salon auto sau pur si simplu se gandeste sa nu vina la serviciu intr-o zi de vineri/luni si sa se bucure astfel de un weekend prelungit. Ca urmare, profita de aceasta prevedere a Legii nr. 283/2022, invoca o urgenta (fictiva) si castiga timpul liber dorit.
Ce poate face angajatorul intr-o asemenea situatie in care, evident, salariatul comite un abuz?
Sigur, el, angajatorul, ar putea insera in regulamentul intern o mentiune care sa spuna ca, in termen de X zile, salariatul trebuie sa aduca niste acte care sa dovedeasca urgenta, dar s-ar complica. Legea nr. 283/2022 nu defineste termenul de “accident”, astfel ca orice eveniment cat de cat neplacut se poate incadra aici. Se pot naste situatii foarte discutabile.
In consecinta, mai in gluma, mai in serios, angajatorii ar trebui sa se impace cu ideea ca de acum inainte salariatii beneficiaza de 10
zile libere in plus pe an, pe care si le pot lua cand vor ei. Un fel de suplimentare a concediului de odihna.
E-adevarat, aceste zile trebuie recuperate ulterior, dar stim cu totii ca, in practica, recuperarea aceasta este mai mult pe hartie. Da, salariatul ramane dupa program cate 1-2 ore pe zi, pana cand acopera perioada cat a lipsit, dar eficienta muncii sale este in mod clar mult scazuta. Si, oricum, cine sa il supravegheze ca intr-adevar munceste in acele 1-2 ore, cand toti colegii si sefii lui deja au plecat?
Apoi, poate aparea si situatia, foarte neplacuta, cand angajatul isi da demisia si nu mai apuca deci sa-si recupereze zilele de absenta. Aceste zile sunt deja platite (ele se platesc in luna in care au fost inregistrate), ca urmare angajatorul e in paguba.
Totusi, ce poate face angajatorul daca se confrunta cu astfel de absente din partea unui salariat?
Singura recomandare este sa fie atent cu pontajele si sa evidentieze corect zilele in care acesta a lipsit invocand situatii de urgenta. Aceste pontaje sunt esentiale in cazul, deloc improbabil, al unui conflict de munca, generat de faptul ca salariatul refuza pur si simplu sa mai recupereze zilele respective. Fara pontaje corect intocmite, angajatorul va fi dezarmat.
Sursa foto: www.pexels.com