Proiectul de lege initiat de Silvia Dinica, senatoare USR, care stabileste ca parintii singuri nu vor mai fi obligati sa lucreze in ture de noapte si ca vor putea alege sa lucreze de noapte doar daca doresc, a primit recent un vot pozitiv in Camera Deputatilor, for decizional, si urmeaza sa fie trimis spre promulgare la presedintele Klaus Iohannis.
Aceasta initiativa legislativa vine in sprijinul parintilor singuri care sunt nevoiti sa lucreze in ture de noapte si nu au cu cine sa-si lase copiii. Pana acum, doar anumite categorii de persoane erau exceptate de la obligativitatea de a lucra in ture de noapte.
”Fara ture de noapte pentru parintii singuri! Proiectul depus de mine inca de anul trecut a primit votul final in Camera Deputatilor si merge la promulgare la presedintele Iohannis. In prezent, Codul muncii prevede dreptul de a decide daca lucreaza in ture de noapte doar in cazul femeilor gravide, al lauzelor si al celor care alapteaza, insa lista beneficiarilor se extinde. Potrivit legii, munca de noapte este definita ca activitatea desfasurata in intervalul orar 22:00 – 06:00”, sustine senatoarea USR Silvia Dinica.
“Sunt foarte multe cazuri in care parintii singuri nu au cu cine sa-i lase pe cei mici. Nu toti au un bunic, o ruda sau o persoana apropiata pe care sa se bazeze, iar o bona este extrem de scumpa. Asa ca de cele mai multe ori copiii ajung in grija unor persoane nepotrivite sau sunt lasati singuri pe timp de noapte. Familiile monoparentale au nevoie de sprijin, nu de obstacole sau bete in roate. Relatia parinte-copil poate fi grav afectata de programul de noapte, parintele vine acasa dupa o tura obositoare si de cele mai multe ori nu se mai poate ocupa cum trebuie de cel mic”, mai spune initiatoarea acestei propuneri legislative.
Conform celor expuse de senatoare, motivele pentru care turele de noapte ar trebui excluse in cazul parintilor singuri sunt urmatoarele: asigurarea sigurantei copilului pe timp de noapte, acesta ramanand fie sub supravegherea unei alte persoane decat parintele, fie singur in locuinta; posibilitatea ca parintele sa nu poata oferi copiilor suficienta atentie si ingrijire pe parcursul zilei, din cauza oboselii cauzate de lucrul in ture de noapte; dificultatea de a gestiona programul de lucru alaturi de responsabilitatile familiale, cum ar fi ingrijirea copiilor sau participarea la activitati scolare si sociale; impactul asupra relatiei parinte-copil, care poate fi afectata de lipsa disponibilitatii sau participarea neregulata a parintelui la activitatile cotidiene ale copilului.
Citeste si: Meserii platite bine, fara facultate: dupa cursuri castigi peste salariul mediu pe economie, 4.500 de lei
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Cat castiga un IT-ist in Romania, chiar daca n-are facultate? Salariu dublu fata de media nationala
Inca astepti sa se prabuseasca piata imobiliara sa-ti cumperi un apartament? Gresit!
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Te-ar putea interesa si