Lege noua pentru firmele de transport: indemnizatie de hrana de 40 de euro pe zi pentru soferi, deductibila fiscal
soferitransportfirme de transport
O noua propunere legislativa apare pentru firmele romanesti din sectorulul transportului.
Este vorba despre o propunere de lege inregistrata recent la Senat. Aceasta prevede ca
indemnizatia de hrana pentru lucratorii mobili din sectorul transporturilor sa aiba o valoare maxima de 40 euro/zi. Aceasta valoare ar urma sa fie
deductibila fiscal in limitele acestui plafon, respectandu-se prevederile legale.
De precizat ca se mai propune, de asemenea, majorarea, de la 3 la 4 salarii de baza, a plafonului neimpozabil, a plafonului pentru contributiei de asigurari sociale si contributiei de asigurari sociale de sanatate, pentru indemnizatia de delegare, indemnizatia de deta are, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de lucratorii mobili prevazuti 'in Hotararea Guvemului nr. 38/2008, indernnizatiile si orice alte sume de aceea in natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare primite pe perioada deplasarii in alta localitate etc.
Ce trebuie sa stie firmele de transport si soferii. Masurile reprezinta doar o propunere, cel putin pentru moment
Trebuie retinut faptul ca masurile despre care vorbim mai sus inca nu se aplica. Pentru a intra in vigoare, acest proiect trebuie sa treaca de Parlament, sa fie promulgat de seful statului, presedintele Klaus Iohannis si sa fie publicat in Monitorul Oficial al Romaniei. De-abia de atunci va deveni lege si va putea intra in vigoare.
Totusi, tinandu-se cont de faptul ca firmele de transport au nevoie de mai mult sprijin pe zona fiscala, e foarte probabil sa fie numai o chestiune de timp pana cand aceste masuri se vor aplica. Sectorul transporturilor este unul vital pentru economie in general, antrenand sute de mii de muncitori la nivel national si aducand plus valoare Produsului Intern Brut al Romaniei, asta in pofida faptului ca transportul a suferit numeroase provocari in ultimii ani, fiind macinat de scumpiri, dar si de criza fortei de munca.
Citeste si Salariul minim pe economie, taiat cu 83 de lei de la 1 ianuarie 2024? 2 milioane de angajati se vor uita lung dupa bani
Foto: freepik.com