Lege noua: acum, romanii pot face rost mai usor de vechime in munca
pfavechime in muncapersoana fizica autorizata
Potrivit unui act normativ care tocmai a trecut de Camera deputatilor, activitatea persoanelor fizice autorizate (PFA-urile) din Romania va fi considerata vechime in munca. Totusi, acest beneficiu depinde de indeplinirea a doua conditii.
Concret, romanii trebuie sa stie ca, pentru a li se recunoaste drept vechime in munca activitatea din PFA, trebuie sa indeplineasca urmatoarele doua conditii:
-
activitatea ca PFA sa fi generat venituri nete de cel putin 12 salarii minime brute pe tara in anul pentru care se face recunoasterea;
-
PFA-ul sa fie inregistrat la Registrul Comertului cu un singur cod CAEN sau cu codul CAEN principal pentru care se face recunoasterea.
"Necesitatea interventiei legislative este justificata de lipsa acestui articol din lege, care de-a lungul timpului a descurajat activitatea PFA-urilor sau le-a discriminat. Faptul ca nu exista in lege un articol care sa mentioneze ca activitatea unui PFA se considera vechime in munca, a dus la doua tipuri de interpretari distincte:
- PFA-uri care lucreaza ca PFA, cotizeaza la sistemul de pensii, asigurari de sanatate si impozit pe venit si isi desfasoara activitatea pur si simplu;
- PFA-uri care, din cauza acestei prevederi din legislatie, s-au auto-angajat, la recomandarea expertilor contabili, pe salariul minim pe economie si astfel au ajuns in situatia in care lunar platesc doua randuri de taxe catre stat", se arata in nota de fundamentare a actului normativ
De asemenea, conform celor prevazute in textul proiectului de lege, "vechimea in munca si, dupa caz, vechimea in specialitate este considerata perioada in care PFA a desfasurat activitate economica si a achitat contributiile, taxele si impozitele legale, nefiind luata in considerare perioada in care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendata".
"Ideea conform careia doar o activitate prestata in baza unui contract de munca poate fi considerata vechime in munca este caduca, care nu corespunde foarte bine cu realitatea economica in care traim. Nu exista niciun argument si niciun motiv pentru care sa mentinem aceasta discriminare fata de PFA-uri. Dimpotriva, statul trebuie sa ii sustina si sa ii incurajeze pe toti cetatenii care doresc sa lucreze, fie ca este vorba de munca prin contract sau ca liber profesionist, intrucat ambele categorii cotizeaza la bugetul de stat”, se noteaza in expunerea de motive a initiatorilor proiectului legislativ.