Kovesi, sub control judiciar cu interdictia de a profesa ca procuror si de a parasi tara
laura codruta kovesidnacoruptieprocuror sef europeancontrol judiciar kovesieppoparchetul europeandosar penal kovesimagistrati
Laura Codruta Kovesi a fost inculpata si plasata sub control judiciar de catre Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ), joi seara, dupa mai bine de 6 ore de audieri intr-un dosar instrumentat de procurorul Adina Florea. Vineri, fosta sefa DNA a atacat la Inalta Curte masura pe care o considera abuziva si nefondata.
Update: Laura Codruta Kovesi a contestat la Curtea Suprema decizia Sectiei Speciale de anchetare a magistratilor de a o plasa sub control judiciar. Procurorii au anuntat oficial vineri ca fosta sefa a DNA a fost pusa sub control judiciar, cu interdictie de a parasi tara, de a vorbi cu presa despre dosar sau sa lucreze la Parchetul General.
Va amintim ca fosta sefa a DNA, Laura Codruta Kovesi, a fost plasata sub control judiciar pentru 60 de zile in dosarul aducerii in tara a fostului director FNI Nicolae Popa, fiind acuzata de luare de mita, abuz in serviciu (cinci acte materiale) si marturie mincinoasa.
Ea nu are voie sa paraseaca tara fara aprobare, sa discute cu presa despre dosar si nici sa lucreze la Parchetul General.
La iesirea de la audierile care au avut loc joi seara, Kovesi a refuzat sa faca declaratii de presa, asa cum obisnuia de fiecare data, motivand ca procuror care se ocupa de caz i-a interzis sa mai faca publice date din ancheta.
"In acest moment am interdictie de a vorbi cu presa despre dosarul pentru care am fost astazi citata. (...) Nu am voie sa va spun absolut nimic din ceea ce s-a intamplat aici, astazi, si nici cu privire la acest dosar. (...) Cred ca e o masura de a-mi inchide gura, de a nu mai spune ce se intampla, este o masura de a ne hartui in continuare pe toti cei din sistemul judiciar care ne-am facut treaba.
Dupa cum se stie, sunt intr-o procedura internationala, in care am iesit prima. Probabil ca disperarea unora ca voi putea ocupa acea functie (sef al Parchetului European - n.r.) a ajuns la anumite cote si din acest motiv eu nu mai am voie sa vorbesc cu presa”, le-a spus Kovesi jurnalistilor.
Potrivit unor surse judiciare, audierile de joi seara s-au incheiat cu punerea sub control judiciar a fostei sefe DNA, interdictia de a parasi tara fara acordul procurorului de caz, dar si cu interdictia de a profesa ca procuror pana la ridicarea masurii. Masura plasarii sub control judiciar poate fi contestata de catre Laura Codruta Kovesi in instanta.
Controversata sectie pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ) nu a avut nevoie de avizul CSM pentru a impune o astfel de masura, insa acesta e necesar pentru retinerea si arestarea unui procuror.
"Este evident ca tot ce se intampla in ultima perioada de timp are legatura cu candidatura in aceasta pozitie. Atacurile in mod repetat, campaniile false, zilnic sunt zeci de stiri false. Nu reusesc sa raspund la toate stirile false, ele apar atat de des si atat de mult", a mai spus Kovesi.
Sectia de investigare a infractiunilor din Justitie i-a deschis un prim dosar Laurei Codruta Kovesi in decembrie 2018, dupa ce fostul deputat Sebastian Ghita a acuzat-o ca i-ar fi cerut bani pentru plata avionului cu care urma sa fie adus in tara Nicolae Popa din Indonezia, in 2011.
Laura Codruta Kovesi era la acea vreme procuror general al Romaniei, iar Nicolae Popa fusese definitiv condamnat la 10 ani si 4 luni de inchisoare in dosarul FNI. In aceasta cauza, fostul procuror-sef DNA este urmarit penal pentru luare de mita, marturie mincinoasa si abuz in serviciu. Procurorul de caz al acestei cauze este Adina Florea.
Kovesi, despre modificarile la codurile penale: Nu vor fi pentru a putea lupta eficient cu criminalitatea, ci vor fi adoptate pentru a ajuta anumite persoane sa scape
Fosta sefa a DNA Laura Codruta Kovesi a declarat, joi seara, ca modificarea codurilor penale nu este justificata de intarirea luptei impotriva criminalitatii, ci pentru „a ajuta anumite persoane sa scape de consecintele raspunderii penale”.
"Am aceeasi opinie ca si colegii mei din cadrul sistemului judiciar, sunt modificari care vor afecta in mod grav posibilitatile de investigare a faptelor de coruptie. Putem sa fim ingijorati ca astfel de modificari legislative vor fi adoptate. Ele nu vor fi pentru a putea lupta eficient cu criminalitatea, ci vor fi adoptate pentru a ajuta anumite persoane sa scape de consecintele raspunderii penale”, a declarat, joi seara, Laura Codrua Kovesi, intrebata despre intentia de modificare a codurilor penale prin Ordonanta de Urgenta.
Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) considera ca nu se justifica urgenta adoptarii unor modificari la codurile penal si de procedura penala. Sectia subliniaza ca "adoptarea pe aceasta cale a unor astfel de modificari, fara o evaluare corespunzatoare a impactului si fara o consultare efectiva a magistratilor, poate afecta negativ activitatea parchetelor".
De asemenea, DNA a criticat unele dintre noile modificari la legislatia penala propuse de Ministerul Justitiei, precizand ca, daca ar intra in vigoare, acestea ar afecta in mod substantial activitatea de urmarire penala si implicit capacitatea de a trage la raspundere pe cei care au savarsit fapte penale. DNA mentioneaza ca, prin adoptarea OUG pentru contestatia in anulare, ar putea fi rejudecate 42 de cauze cu 335 de inculpati.
Kovesi: Sunt atat de multe minciuni care se spun in spatiul public ca nu reusesc sa tin pasul
Laura Codruta Kovesi a declarat, joi seara, ca in ultima perioada se spun atat de multe minciuni despre ea in spatiul public incat nu reuseste sa tina pasul cu toate. Ea a afirmat ca a vazut fotografii si filmulete trucate cu ea, dar afirma cu nu pot exista fotografii din locuri in care nu a fost sau cu persoane cu care nu s-a intalnit.
Intrebata despre fotografiile in care apare alaturi de oameni politici, Kovesi a spus: "Am vazut si fotografii, si inregistrari, si discutii trucate, colatate, mixate. Asa ma duc si eu acasa si fac fotografii cu oricine. Eu nu spun de nimeni ca minte, va spun categoric ca sunt situatii in care au fost prezentate filme, poze si inregistrari cu mine falsificate. Nu pot exista cu poze din locuri in care eu nu am fost, de la persoane cu care eu nu m-am intalnit, sau din expresii pe care nu le-am spus, sau discutii pe care nu le-am avut. (...) Am vazut si poze trucate si filme trucate cu mine, nu pot sa va raspund la toate fotografiile ca nu le-am urmarit pe toate”.
La dosarul in care a fost audiata Kovesi exista o fotografie depusa de Sebastian Ghita despre care acesta sustine ca a fost realizata in crama sa, fiind un stop-cadru dintr-un film.
In 21 martie, jurnalistul Ion Cristoiu a fost audiat la Sectia pentru investigarea magistratilor in acest dosar pentru a confirma daca fotografia de la dosar este cea pe care a vazut-o la Belgrad, in telefonul lui Sebastian Ghita. Cristoiu a spus ca la dosar este "o copie destul de stangace” care nu este clara si ar putea fi contestata in instanta. Jurnalistul sustine ca a vazut la Belgrad, in telefonul lui Sebastian Ghita, o fotografie clara, parte a unei filmari, dar la dosar nu exista decat o copie printata care nu a iesit foarte bine.
Sebastian Ghita a anuntat in 9 decembrie ca a facut o plangere penala pe numele fostei sefe a DNA, Laura Codruta Kovesi, care i-ar fi cerut sa plateasca avionul pentru repatrierea lui Nicolae Popa.