Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: Nu vor sa munceasca
piata munciijoburiconstructiipiata muncii din romania
In peisajul actual al pietei muncii din Romania, exista domenii in care candidatii sunt extrem de cautati, dar oferta de munca depaseste cererea, ceea ce conduce la o serie de provocari pentru angajatori in procesul de recrutare.
Aceasta dinamica evidentiaza anumite sectoare in care, desi sunt disponibile numeroase oportunitati, atragerea de talente ramane o provocare semnificativa.
Domeniile cu cele mai multe joburi nesolicitate
Specialistii in domenii precum
constructii, financiar-contabil sau productie sunt printre cei mai dificil de recrutat pe piata muncii din Romania. Cu cat domeniul este mai specializat, cu atat procesul de gasire a candidatului ideal este mai anevoios, durand uneori pana la cinci luni pentru ocuparea unei singure pozitii.
Domeniul constructiilor, de exemplu, a inregistrat o cerere crescuta pentru ingineri cu experienta in proiecte de infrastructura, instalatii sau constructii civile. Similar, in sectorul financiar-contabil, pozitii precum contabil, economist sau financial analyst raman deschise pentru perioade indelungate din cauza lipsei de candidati calificati.
O privire asupra pietei muncii
De la inceputul anului, pe platforma eJobs.ro, au fost postate peste 40.000 de joburi destinate absolventilor cu studii superioare, aproape 30% dintre acestea adresandu-se specialistilor din retail. Urmeaza domenii precum serviciile, call center/BPO, sectorul financiar-bancar, constructiile si IT/telecom.
Cu toate acestea, nivelul de activitate al candidatilor cu mai mult de 5 ani de experienta este scazut, acestia fiind penultimii in clasamentul celor mai activi aplicanti. Acest fapt sugereaza ca multi dintre acesti profesionisti sunt satisfacuti de pozitiile actuale si nu sunt activi in cautarea unor noi oportunitati.
Strategii de recrutare adaptate
In fata acestei provocari, angajatorii sunt nevoiti sa adopte strategii de recrutare mai complexe. Acestea includ executive search, servicii de tranzitie in cariera, outplacement, si centre de evaluare, pentru a atrage si a retine talentele necesare.
Salariul mediu net la nivel national pentru specialistii din aceste domenii este de aproximativ 5.000 de lei, reflectand diversitatea si complexitatea pietei muncii romanesti.
Piata muncii din Romania ofera numeroase oportunitati, dar atragerea candidatilor potriviti ramane o provocare in anumite sectoare. Angajatorii trebuie sa fie proactivi si sa adapteze strategiile de recrutare pentru a raspunde nevoilor si asteptarilor profesionistilor din ziua de azi, oferindu-le nu doar un loc de munca, ci o cariera si un parcurs profesional implinitor.
Sursa foto: unsplash.com