Joburi GARLA pentru romanii dornici de munca: firmele au mari probleme, le cam lipsesc angajatii
locuri de munca disponibilejoburilocuri de munca vacantejoburi vacantecriza fortei de munca
Criza fortei de munca a luat proportii serioase in Romania ultimilor ani. Companiilor autohtone le este din ce in ce mai greu sa gaseasca personal pentru a acoperi posturile de munca vacante.
La nivel national, numai prin intermediul ANOFM, vorbim despre zeci de mii de locuri de munca ce-si asteapta doritorii.
Din pacate, acestia intarzie sa apara.
Conform datelor furnizate de agentii economici privind locurile de munca vacante, in evidentele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), sunt disponibile 43.597 locuri de munca la nivel national.
Cele mai multe locuri de munca sunt oferite pentru: lucrator comercial (2.864); muncitor necalificat la demolarea cladirilor, captuseli zidarie, placi mozaic, faianta, gresie, parchet (2.606); muncitor necalificat la asamblarea si montarea pieselor (2.302); curier (1.795); agent de securitate (1.314); manipulant marfuri (1.293); muncitor necalificat in industria confectiilor (1.080); conducator auto transport rutier de marfuri (1.009); fierar betonist (927); muncitor necalificat la spargerea si taierea materialelor de constructii (905).
Din cele 43.597 locuri de munca vacante declarate de angajatori la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, 2.235 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (inginer in diferite domenii de activitate; programator; referent de specialitate financiarcontabilitate; consilier/ expert/ inspector/ referent/ economist in economie generala; contabil etc.), 8.182 pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (lucrator comercial; manipulant marfuri; curier; agent de vanzari; casier etc), 12.140 pentru persoanele cu studii profesionale (tamplar universal; fierar betonist; lacatus mecanic; sudor; instalator apa, canal etc.), restul de 21.040 locuri de munca fiind destinate persoanelor fara studii sau cu studii primare/gimnaziale (muncitor necalificat la asamblarea si montarea pieselor; agent de securitate; muncitor necalificat la demolarea cladirilor, captuseli zidarie, placi mozaic, faianta, gresie, parchet; muncitor necalificat in industria confectiilor; muncitor necalificat la spargerea si taierea materialelor de constructii etc).
Mai mult decat atat, tot prin intermediul ANOFM avem si 122 locuri de munca vacante in Spatiul Economic European.
-
Finlanda – 60 locuri de munca pentru: mecanic auto; muncitor necalificat – culegator fructe de padure, alte fructe si legume;
-
Danemarca – 30 locuri de munca pentru: ingrijitor persoane;
-
Polonia - 15 locuri de munca pentru: muncitor depozit – operator stivuitor; asistent productie; operator masina CNC;
-
Norvegia – 11 locuri de munca pentru: vopsitor auto; tinichigiu auto; farmacist; sticlar/ slefuitor sticla; sticlar/ artizan sticla;
-
Malta – 4 locuri de munca pentru: inginer constructor; farmacist; inginer servicii IT;
-
Lituania – un loc de munca pentru: instalator, montator tevi;
-
Germania – un loc de munca pentru: tehnician electronist pentru energia si tehnologia cladirilor.
Ceea ce este cu adevarat paradoxal este dat de numarul mare de someri.
Avem sute de mii de oameni care someaza in Romania in acest moment, desi, dupa cum am vazut anterior, avem, de asemenea, zeci de mii de oportunitati de a munci si alte sute de a pleca peste hotare, tot pentru a castiga o paine.
Cele mai proaspete rapoarte de specialitate de la Institutul National de Statistica ne indica o crestere a
ratei somajului in forma ajustata sezonier la 5,5% pe luna octombrie 2022. Ca referinta, in septembrie, rata somajului era de 5,4%.
"Rata somajului in luna octombrie 2022 a crescut cu 0,1 puncte procentuale fata de cea inregistrata in luna septembrie 2022 (5,4%). Rata somajului la barbati a fost cu 1,4 puncte procentuale mai mare decat la femei", precizeaza INS.
Numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani) estimat pentru luna octombrie a anului 2022 a fost de 453,2 mii persoane, in crestere fata de luna precedenta (445,6 mii persoane), dar in usoara scadere fata de luna octombrie 2021 (454,9 mii persoane).
Foto: freepik.com