IT-istii si angajatii din pozitii de middle management au cele mai multe zile de lucru REMOTE
telemuncamunca la distantamunca remotejoburi remote
Trendul american cu munca in regim remote prinde din ce in ce mai bine si la companiile din Romania. Tot mai multe firme ofera angajatilor ca beneficii extra-salariale, posibilitatea de a lucra de acasa.
Angajatii din Romania imbratiseaza tot mai mult
conceptul muncii remote. Confortul casei ofera, pentru unii, locul ideal de desfasurare a activitatii profesionale. Acasa inseamna confort sporit, inseamna timp petrecut alaturi de familie si, de ce nu, inseamna si faptul ca te poti ocupa simultan si de alte treburi prin gospodarie. Nu in ultimul rand, munca de acasa te scuteste de timpul petrecut in trafic inspre si dinspre locul de munca, scutind de asemenea angajatorul de la costuri cu intretinerea biroului tau.
Insa munca in sistem remote nu este posibila in toate genurile de activitati. Sunt locuri de munca ce necesita prezenta fizica obligatorie intr-un anumit loc, si joburi care nu au aceasta deschidere. Daca te numeri printre norocosii care pot lucra de acasa, iar angajatorul tau este generos si iti ofera aceasta posibilitate, poti spune ca esti un privilegiat.
Statisticile arata ca 8 din 10 romani si-ar dori sa lucreze de acasa, cel putin o zi pe saptamana, daca acest lucru ar fi posibil. Insa ce nu stiu acesti oameni este ca munca de acasa implica si lucruri care iti pot influenta negativ productivitatea. Principala provocare a angajatilor "la distanta" este organizarea eficienta a activitatii.
Faptul ca nu mai esti activ social, faptul ca nu mai ai contact direct cu colegii tai de la birou si faptul ca acasa poti fi distras de la munca de diverse alte lucruri care trebuie facute, pot sa te afecteze negativ.
Totul depinde de cum functionezi tu, depinde de care este felul in care iti planifici, organizezi si pui in aplicare task-urile. Pentru unii, munca acasa inseamna relaxare si inspiratie, in timp ce altii se pot simti lipsiti de motivatie stand acasa. Este o oportunitate care nu se potriveste tuturor si asa este si firesc sa fie.
Potrivit celor mai recente date Paylab, comparatorul salarial lansat de eJobs Romania, exista anumite domenii din campul muncii ai caror angajati beneficiaza de cele mai multe zile sau oportunitati de munca remote.
In top se afla angajatii in IT, dar si angajatii din pozitii de middle management. De asemenea, si scriitorii sunt cei care beneficiaza de cel mai mult timp lucrat remote. In ceea ce-i priveste pe angajatori, cel mai adesea, acest beneficiu este oferit de companiile din IT si tehnologie, e-commerce si consultanta. Urmeaza industria de publicitate, cercetare de piata si ONG.
"Acasa" poate fi oriunde
Desi munca remote ne duce cu gandul ca ne vom desfasura activitatea de acasa, acest "acasa" poate fi, de fapt, orice alt loc de pe Pamant. Poti lucra din parc, de pe plaja, sau chiar si aflat in vacanta intr-o alta tara.
Oportunitatea de a munci fara sa trebuiasca sa fii prezent intr-un birou deschide noi perspective pe pietele muncii din intreaga lume si fascineaza deja milioane de angajati de pe Glob.
Acest sector este inca timid dezvoltat la noi, insa companiile cauta tot mai mult solutii de optimizare a acestei oferte de munca, iar includerea ei in programul de lucru sigur va avea impact pozitiv asupra salariatilor.
Citeste si:
Telekom se retrage din Romania. Abonatii vor fi impartiti intre Orange si RCS-RDS
Sursa foto: pexels.com