Interviu in limba engleza? Cum sa-l treci cu brio, in 7 pasi simpli
interviu englezalimbi straine cvlimbi circulatie mondiala
In mod surprinzator pentru regimul comunist, care dorea sa-si tina cetatenii in bezna, in scolile din Romania, se predau, inainte de 1989, pe langa rusa, cele mai importante limbi de circulatie internationala, adica engleza, franceza, germana. Asa se face ca, inca de pe bancile scolii, puteai pleca avand cunostinte solide.
Dupa 1989, au aparut clase cu predare in engleza, franceza sau germana si, ulterior, licee si facultati in care poti sa-ti faci studiile intr-o limba de circulatie internationala, ca si cand ai fi in tara in care se vorbeste limba respectiva.
Spre deosebire de alte tari, romanii - mai in varsta sau tineri - se pot lauda ca stiu sa se inteleaga macar in engleza cu un turist sau cu un strain care are nevoie de indicatii sau care cumpara ceva dintr-un magazin.
In consecinta, cunoasterea unei limbi straine sau a mai multora este recompensata de angajatori, care, desigur, te vor supune testelor ca sa vada la ce nivel esti cu limba straina sau limbile straine pe care le-ai trecut in CV.
Cunoasterea uneia sau mai multor limbi straine este un atu in dezvoltarea carierei profesionale. Pentru a fi pregatit sa profiti de orice oportunitate, cultiva-ti constant aceste cunostinte.
Daca ai de sustinut un interviu in engleza, franceza, germana, italiana sau oricare alta limba straina, ai grija sa te pregatesti intens.
Iata, potrivit
ejobs.ro, care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi, cand dai un interviu intr-o limba straina:
1. Pregateste un CV si in limba in care vei sustine interviul pentru a-l lua cu tine la intalnire.
2. Tine minte ca asteptarile recrutorului legate de nivelul de cunoastere a unei limbi straine difera in functie de tipul de job oferit (management, middle, entry-level) si de locul im care iti vei desfasura activitatea, adica in tara sau in strainatate.
3. Nu-ti supraestima sau subestima abilitatile de comunicare intr-o limba straina, ambele variante pot fi foarte periculoase. Subestimarea iti va aduce mai putine oportunitati, iar supraestimarea te poate pune intr-o lumina nefavorabila in cadrul unui interviu in care conversatia este mult mai avansata decat ce stii tu.
Cel mai bine este sa consulti un specialist, eventual un profesor de limbi straine, care iti poate spune unde te situezi cu adevarat.
4. Citeste postari pe site-ul companiei la care vei sustine interviul pentru a intelege cat mai bine domeniul de activitate al acesteia si pentru a afla detalii despre specificatiile jobului la care ai aplicat. Ideal ar fi sa cauti informatii si in limba desfasurarii interviului si sa retii cuvintele-cheie si termenii uzuali, folositi in domeniul respectiv.
5. Pregateste o prezentare a activitatii tale de pana acum in limba straina ceruta de angajator. Pregateste si raspunsuri pentru cele mai uzuale intrebari care iti pot fi adresate de catre recrutor. Incearca sa vorbesti cursiv, corect si relaxat, dara fara sa lasi impresia ca ai memorat de dinainte fiecare cuvant al prezentarii.
6. Arata ca poti sustine o conversatie in limba respectiva, indiferent de subiect. Nu te limita la a vorbi doar despre studii si experienta profesionala. Fii pregatit sa vorbesti si despre viata personala, petrecerea timpului liber si hobby-uri.
7. Abilitatea de a intelege ce spune interlocutorul poate fi una dintre cele mai mari surse de anxietate cand sustii un interviu intr-o limba straina. Cheia este sa fii deschis si sincer cu recrutorul. Il poti ruga sa vorbeasca mai rar sau sa repete o intrebare.