Instruieste-ti periodic angajatii cu privire la riscurile asociate muncii la domiciliu
asigurareinstruireangajatisecuritate ciberneticasoftwaremunca de acasa
Activitatea in online presupune o elementara igiena cibernetica, pentru ca altfel, eventualele atacuri cibernetice pot avea un impact devastator asupra business-ului. Poate fi vorba, pe de o parte de pierderi de ordin financiar, dar ?i de date sensibile. Acestea pot fi informatii despre clienti, informatii clasificate, informatii secrete ale companiei. Se poate ajunge pana la intreruperea activitatii economice, dar si la deteriorarea imaginii companiei.
Tocmai de aceea este necesar sa-ti instruiesti periodic angajatii in legatura cu securitatea cibernetica, chiar si in cazul in care acestia lucreaza de acasa, sau poate cu atat mai mult daca munca se desfasoara de la distanta.
De multe luni deja, multi angajati lucreaza de acasa. Decizia muncii de acasa a fost luata intr-o situatie de urgenta, nimeni nu a avut timp la acel moment sa instruiasca angajatii cu privire la ceea ce avea sa se intample. Mai mult decat atat, nici angajatorii nu stiau la ce sa se astepte de la munca de la distanta, in conditiile in care multi dintre ei nu stiau nici daca vor putea sa-si mai pastreze afacerile.
In aceste conditii nu mai mira pe nimeni ca nu a existat un management al securitatii informatiilor, desi unele companii sunt in pericol sa piarda date importante despre ele sau despre clientii lor daca intervin in sistemul informatic brese de securitate.
Iata care sunt cele mai mari pericole de securitate informatica atunci cand lucrezi de acasa:
-
Creste numarul atacurilor de tip phishing: acest lucru este amplificat de faptul ca fiind acasa angajatii sunt mai tentati sa deschida email-urile sau sa intre pe site-uri care nu au neaparata legatura cu munca lor. In aceste conditii, sa dai click pe un link pe care in mod normal l-ai fi ocolit nu mai este de mirare. Lucrurile sunt si mai complicate pentru ca fiind acasa angajatii nu mai au posibilitatea sa se consulte cu departamentele IT sau cu colegii de birou.
-
Multi hackeri au profitat de pe urma pandemiei realizand site-uri fantoma, sub pretextul unor actiuni caritabile sau de informare. In realitate, asemenea site-uri nu au drept scop decat extragerea datelor financiare sau contactarea victimelor, vorbind in numele unor institutii caritabile.
-
Exista multe atacuri pe internet care sunt posibile pentru ca routerul nu este configurat corect sau nu este suficient securizat. Daca vrei sa-ti instalezi retea wireless este bine sa o faci prin intermediul unui specialist, tocmai pentru a fi protejat de asemenea situatii nedorite.
-
Tine cont de faptul ca atacatorii cibernetici sunt interesati in primul rand de informatiile tale financiare. Eforturile lor sunt mai mici pentru ca in aceste conditii multi oameni care lucreaza de la distanta se conecteaza pe servere si acceseaza sau partajeaza informatii.
Exista solutii prin care pot fi prevenite atacurile cibernetice, iar angajatii pot fi protejati.
-
O solutie pe termen lung este aceea de a investi in educatia si securitatea cibernetic?. Astfel, asigurarea profesionala IT devine foarte importanta. Politicile de securitate trebuie respectate si trebuie sa fie comunicate/amintite angajatilor.
-
Este necesar sa fie acordata atentie setarii parolelor pe toate dispozitivele. In general, lasam dispozitivele pe care lucram cu parole usor de ghicit, iar acest lucru usureaza mult munca hackerilor.
-
Aplicatiile software si sistemele de operare trebuie actualizate constant. De multe ori avem tendinta de a ignora aceste actualizari, in ciuda faptului ca acestea sunt importante pentru protectia cibernetica a dispozitivelor noastre.
-
Companiile pot acorda mai multa atentie cresterii nivelului de protectie al retelei de la domiciliu.