Insolventele matura mediul privat romanesc, in timp ce scade si numarul de firme nou infiintate
insolventafirme in insolventa
Sectorul privat romanesc se confrunta cu o perioada grea - numarul insolventelor e in crestere, in timp ce tot mai putine persoane se aventureaza sa-si deschida propria afacere. In plus, firmele active inca se mentin cu mare dificultate pe linia de plutire, in conditiile in care isi platesc tot mai greu facturile.
Un studiu recent realizat de Coface Romania scoate la iveala situatia tradica a mediului privat autohton. Conform sursei citate, avem o crestere a insolventelor cu 8,32% in primele 6 luni din 2024, comparativ cu aceeasi perioada din 2023.
Insolventa nu iarta pe nimeni - de la IMM-uri, la companii cu cifra de afaceri de milioane de euro!
Concret, in prima jumatate a anului curent vorbim despre 3.684 proceduri noi de insolventa. In aceasta situatie ajung atat IMM-uri, dar si companii mari, cu afaceri de milioane de euro. Astfel, releva analiza citata anterior, avem o crestere cu 73% a numarului de insolvente la nivelul companiilor cu cifra de afaceri de peste 5 mil. euro, fata de acelasi interval din 2023. De asemenea, o alta informatie interesanta extrasa din studiu ne arata ca avem parte si de o dublare a numarului de insolvente in randul firmelor cu cifra de afaceri cuprinsa intre 0,5 si 5 milioane de euro.
Din pacate, firmele care reusesc sa nu ajunga in insolventa o fac cu mare dificultate, drept dovada numarul incidentelor de plata este cu 29% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Referitor la domeniile de activitate care au cel mai mult de suferit, studiul citat arata ca majoritatea companiilor care au ajuns in insolventa in primele 6 luni ale anului curent activeaza in: Comertul cu ridicata si amanuntul (986), Constructii (766) si Industria prelucratoare (437) reprezentand 60% din numarul total de insolvente deschise.
"Desi mediul de afaceri din Romania a reintrat usor in normalitatea pre COVID-19, nu este lipsit de provocari precum deficitul bugetar mare, conflictele militare, dar si incercarea principalelor banci centrale de a reduce dobanzile de politica monetara (SUA, UE) mentinand totodata un trend descrescator al inflatiei. Pentru a doua parte a anului 2024 ne asteptam la o deteriorare a mediului de afaceri ceea ce va conduce la o crestere a numarului incidentelor de plata si a insolventelor.
Aceasta evolutie poate fi observata si in alte state, spre exemplu in Germania unde numarul insolventelor deschise in prima parte a anului 2024 a ajuns la maximul ultimilor 8 ani. Pe acest fond, companiile trebuie sa-si ia masuri de protejare a afacerilor. Ca furnizor de servicii integrate de management al riscului de credit comercial sprijinim business-urile, pas cu pas, pentru a-si securiza cash flow-ul", explica Alina Popa, Country Manager Coface Romania.
Sursa foto: freepik.com