Industria romaneasca pedaleaza in gol. Cifrele scad in linie, ce inseamna prabusirea pentru buzunarul romanilor de rand
industria romaneasca
Conform celui mai recent raport al Institutului National de Statistica (INS), industria romaneasca traverseaza o perioada grea, marcata de scaderi importante.
Cifrele oficiale arata ca, in luna ianuarie 2025 , cifra de afaceri din industrie pe total (piata interna si piata externa) a scazut, in termeni nominali, atat fata de luna decembrie 2024 cu 7,1%, cat si fata de luna ianuarie 2024 cu 0,4%.
Ianuarie 2025 comparativ cu decembrie 2024
Cifra de afaceri din industrie a scazut, in termeni nominali, in luna ianuarie 2025 comparativ cu luna precedenta, pe total, cu 7,1% ca urmare a scaderii inregistrate in industria extractiva (-7,6%)si in industria prelucratoare (-7,1%). Pe marile grupe industriale, scaderi au inregistrat: industria bunurilor de capital (-17,4%) si industria bunurilor de uz curent (-11,8%). Cresteri au inregistrat industria bunurilor de folosinta indelungata (+6,3%), industria energetica (+4,3%) si industria bunurilor intermediare (+4,0%).
Ianuarie 2025 comparativ cu ianuarie 2024
Cifra de afaceri din industrie a scazut, in termeni nominali, in luna ianuarie 2025 fata de luna corespunzatoare din anul precedent, pe ansamblu, cu 0,4% ca urmare a scaderii inregistrate in industria prelucratoare (-1,0%). Industria extractiva a crescut cu 16,3%. Pe marile grupe industriale, scaderi au inregistrat: industria energetica (-9,5%) si industria bunurilor de capital (-6,5%). Cresteri s-au inregistrat in industria bunurilor de folosinta indelungata (+15,2%), industria bunurilor de uz curent (+5,0%) si in industria bunurilor intermediare (+3,8%).
Industria romaneasca in picaj: Ce inseamna asta pentru buzunarul tau?
Aceste cifre nu sunt doar statistici pe hartie, ci realitati care vor fi resimtite de fiecare roman. Cand industria scade, efectele se propaga in lant: mai putine locuri de munca, venituri instabile si o presiune tot mai mare asupra preturilor.
Industria prelucratoare, un pilon esential al economiei, se confrunta cu scaderi semnificative, ceea ce poate duce la mai putine investitii si la un ritm mai lent al dezvoltarii. Pe de alta parte, cresterea in industria extractiva si in sectorul bunurilor de folosinta indelungata sugereaza ca anumite segmente inca rezista, dar asta nu e suficient pentru a echilibra pierderile din alte domenii.
Pentru romanii de rand, aceasta situatie se traduce printr-o realitate tot mai grea: salarii care nu tin pasul cu scumpirile, incertitudine pe piata muncii si un cost al vietii care devine din ce in ce mai greu de suportat. Cu industria „pedaland in gol”, viitorul economic pare tot mai nesigur, iar fiecare decizie financiara va conta mai mult ca oricand.
Sursa foto: freepik.com