Industria carnii de pui in Romania: o privire de ansamblu

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Industria carnii de pui in Romania: o privire de ansamblu
Industria carnii de pui in Romania: o privire de ansamblu
de Redactia Manager la 09 Apr. 2021
Urmareste-ne pe Google News
carne de puiimportcarne de pasareuniunea europeanaproducatori

Industria carnii de pasare este unul dintre cele mai importante sectoare ale industriei agro-alimentare din Romania. Aceasta asigura 45% din productia de proteina animala consumata de romani, fiind urmata de carnea de porc, de cea de vita si de cea de oaie. 

In aceste conditii, sectorul carnii de pasare este unul de importanta nationala, dar si internationala, dupa cum vom vedea in continuare. S-au produs miscari importante in piata, cum ar fi investitia grupului Aaylex intr-o noua gama de produse.

 

Carnea de pasare romaneasca in Uniunea Europeana

 

In 2019, Romania ocupa locul al 8-lea in randul producatorilor de carne de pasare din Uniunea Europeana. In ciuda conditiilor actuale, tara noastra continua sa fie un mare exportator, in 2020 exportand 42% din productia de carne de pasare dezosata proaspata si 42% din productia de carne refrigerata. 

 

Principalele piete de desfacere pentru carnea de pasare autohtona sunt vecinii nostrii, Bulgaria importand in 2020 10.619 tone de carne de pasare romaneasca, iar Ungaria 10.019 tone. Piete la fel de importante sunt si doua mari puteri europene. Astfel, in 2020 Regatul Unit a importat 5483 tone de carne de pasare romaneasca, in timp ce Franta a importat 5.210 tone.
 

Cu toate acestea, intern suntem sufocati de importuri, in special din Polonia

 

Importurile si alte probleme ale industriei

 

Desi in mai 2020 productia autohotona de carne de pasare a fost, in medie, de 120% din necesarul de consum, importurile au fost in crestere, in special din Polonia. Doar in primele luni ale lui 2020 25.611 tone de carne de pasare au intrat in Romania din aceasta tara comunitara. Adica aproape 30% din totalul importurilor pentru perioada analizata. Aportul mare de carne de pasare din Polonia s-a datorat in principal preturilor de dumping practicate de producatorii din aceasta tara. 

 

Totusi, importul masiv este doar o parte a problemelor cu care se confrunta producatorii de carne de pasare din Romania. Pana in 2020, acestia au avut de gestionat probleme logistice, precum extinderea deficitara catre piete mari de desfacere din Uniunea Europeana, dar si probleme de natura legislativa precum lipsa masurilor de sprijin la nivel european si national, legea reproductiei la pasare care este complet nefavorabila industriei deoarece mentine dependenta de achizitiile externe de pui de o zi. In plus, trebuie mentionata scaderea vanzarilor catre Marea Britanie dupa iesirea acesteia din Uniune si, nu in ultimul rand, pandemia. 

 

Conform unui raport USDA din 2020, ”inchiderea restaurantelor si companiilor de catering, precum si restrictiile de alta natura ce au aparut din cauza COVID-19, vor duce probabil la o reducere de 5% de la an la an a consumului de carne de pasare. In timp ce unele restrictii vor ramane probabil in prima jumatate a anului 2021, in functie de vaccinurile COVID-19 si de alte tratamente, cererea de pasari de curte romanesti poate creste in a doua jumatate a anului 2021”.

 

Ce fac producatorii in aceste conditii?

 

In ciuda perioadei nefavorabile tranzitate, companiile avicole din Romania continua sa investeasca in tehnologie de productie si prelucrare, in logistica si branding. Bucurandu-se de avantajul integrarii pe verticala a businessului, acestia reusesc sa acopere toate nivelurile existente in industrie, de la eclozare la hranire, de la sacrificare la procesare si, ulterior, la distributia carnii. Astfel, controlarea costurilor de productie este facilitata, iar companiile se dovedesc mai eficiente mai mai flexibile in fata conditiilor de piata, reusind sa lanseze produse noi si sa mentina standardul de calitate.

Ultimele NOUTATI

Masa de Craciun,
Life Style

Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori

today26 Dec. 2024
Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad
Life Style

Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad

today25 Dec. 2024
3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024
Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori
Reteta zilei

Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori

today23 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an
Afla...

De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an

today23 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x