In aceste conditii, sectorul carnii de pasare este unul de importanta nationala, dar si internationala, dupa cum vom vedea in continuare. S-au produs miscari importante in piata, cum ar fi investitia grupului Aaylex intr-o noua gama de produse.
Carnea de pasare romaneasca in Uniunea Europeana
In 2019, Romania ocupa locul al 8-lea in randul producatorilor de carne de pasare din Uniunea Europeana. In ciuda conditiilor actuale, tara noastra continua sa fie un mare exportator, in 2020 exportand 42% din productia de carne de pasare dezosata proaspata si 42% din productia de carne refrigerata.
Principalele piete de desfacere pentru carnea de pasare autohtona sunt vecinii nostrii, Bulgaria importand in 2020 10.619 tone de carne de pasare romaneasca, iar Ungaria 10.019 tone. Piete la fel de importante sunt si doua mari puteri europene. Astfel, in 2020 Regatul Unit a importat 5483 tone de carne de pasare romaneasca, in timp ce Franta a importat 5.210 tone.
Cu toate acestea, intern suntem sufocati de importuri, in special din Polonia.
Importurile si alte probleme ale industriei
Desi in mai 2020 productia autohotona de carne de pasare a fost, in medie, de 120% din necesarul de consum, importurile au fost in crestere, in special din Polonia. Doar in primele luni ale lui 2020 25.611 tone de carne de pasare au intrat in Romania din aceasta tara comunitara. Adica aproape 30% din totalul importurilor pentru perioada analizata. Aportul mare de carne de pasare din Polonia s-a datorat in principal preturilor de dumping practicate de producatorii din aceasta tara.
Totusi, importul masiv este doar o parte a problemelor cu care se confrunta producatorii de carne de pasare din Romania. Pana in 2020, acestia au avut de gestionat probleme logistice, precum extinderea deficitara catre piete mari de desfacere din Uniunea Europeana, dar si probleme de natura legislativa precum lipsa masurilor de sprijin la nivel european si national, legea reproductiei la pasare care este complet nefavorabila industriei deoarece mentine dependenta de achizitiile externe de pui de o zi. In plus, trebuie mentionata scaderea vanzarilor catre Marea Britanie dupa iesirea acesteia din Uniune si, nu in ultimul rand, pandemia.
Conform unui raport USDA din 2020, ”inchiderea restaurantelor si companiilor de catering, precum si restrictiile de alta natura ce au aparut din cauza COVID-19, vor duce probabil la o reducere de 5% de la an la an a consumului de carne de pasare. In timp ce unele restrictii vor ramane probabil in prima jumatate a anului 2021, in functie de vaccinurile COVID-19 si de alte tratamente, cererea de pasari de curte romanesti poate creste in a doua jumatate a anului 2021”.
Ce fac producatorii in aceste conditii?
In ciuda perioadei nefavorabile tranzitate, companiile avicole din Romania continua sa investeasca in tehnologie de productie si prelucrare, in logistica si branding. Bucurandu-se de avantajul integrarii pe verticala a businessului, acestia reusesc sa acopere toate nivelurile existente in industrie, de la eclozare la hranire, de la sacrificare la procesare si, ulterior, la distributia carnii. Astfel, controlarea costurilor de productie este facilitata, iar companiile se dovedesc mai eficiente mai mai flexibile in fata conditiilor de piata, reusind sa lanseze produse noi si sa mentina standardul de calitate.
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Atentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut
Te-ar putea interesa si