Industria balneara si de SPA, in pragul falimentului: Turistii nu vin in statiunile balneare pentru a servi masa. E nevoie de reluarea serviciilor
industria balnearaspafalimentoptbr
Reprezentantii industriei balneare si de SPA din Romania trag un semnal de alarma si cer autoritatilor sa permita cat mai curand reluarea serviciilor, fiindca altfel ajung in faliment.
Nicu Radulescu, presedintele Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania (OPTBR), salua decizia Guvernului de a redeschide restaurantele, insa spune ca acest lucru nu ajuta industria balneara si de SPA din Romania, pentru ca turistii nu vin in statiunile balneare pentru a servi masa, ci pentru serviciile oferite acolo. Daca nu va fi permisa reluarea cat mai rapida a serviciilor balneare si de SPA, industria va intra in faliment, spun reprezentantii OPTBR.
"Sigur ca aceasta decizie era vitala pentru intreaga industrie in pragul sezonului rece, insa statul trebuie sa inteleaga ca industria balneara si SPA nu reprezinta HoReCa. Aceasta industrie reprezinta pachete complete de balnear, SPA si servicii de masa, ce nu pot functiona una fara cealalta. Nu putem avea asteptarea ca turistii sa vina in statiuni sau resorturi balneare si SPA doar pentru a servi masa.
In acest moment riscam ca zecile de milioane de euro investiti in ultimii ani in aceasta industrie, toate eforturile de revitalizare a balneologiei romanesti si dezvoltarea a unui sistem de SPA la nivel european sa se piarda, atat pentru bugetul Romaniei, cat si pentru specialistii nostri apreciati in intreaga lume", a declarat Nicu Radulescu, presedintele OPTBR.
Industria balneara si de SPA - un avantaj romanesc de care nu stim sa profitam in pandemie
OPTBR atrage atentia si asupra altui aspect: Romania nu profita in aceasta perioada de resursele balneare de care dispune si, desi este lider in Europa la acest sector, si ar putea sa incurajeze turismul intern si, implicit, economia, prin redeschiderea acestor servicii, la noi industria aceasta sta cu lacatul pe usa de luni de zile.
Reprezentantii industriei spun ca alte tari, cum ar fi Slovacia si Islanda, au procedat diferit, si-au redeschis industria balneara si de SPA pentru a promova turismul intern si s-a dovedit a fi o idee buna, fiindca cererea a fost atat de mare incat operatorii au ridicat preturile.
Situatia industriei este delicata. Reprezentantii spun ca, daca nu se va redeschide acest sector economic, este 60% din companiile acestei industrii nu vor supravietui pana la sfarsitul acestui an.
In total, in hotelurile si bazele de tratament ale membrilor OPTRB lucreaza aproximativ 4.000 de persoane.