Inceput de an slab pentru mediul de afaceri din Romania: Refuzurile la plata s-au dublat in ianuarie 2019 fata de ianuarie 2018

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Inceput de an slab pentru mediul de afaceri din Romania: Refuzurile la plata s-au dublat in ianuarie 2019 fata de ianuarie 2018
Inceput de an slab pentru mediul de afaceri din Romania: Refuzurile la plata s-au dublat in ianuarie 2019 fata de ianuarie 2018
de Magda Florea la 25 Feb. 2019
Urmareste-ne pe Google News
taxa pe active bancaretaxa pe lacomieoug 114scumpiri 2019pret curent 2019pret gaz 2019

Mediul de afaceri din Romania a inceput noul an "cu stangul". Companiile de pe piata autohtona se confrunta cu refuzul bancilor de a deconta cecuri si bilete la ordin. Pe de alta parte, Taxa pe lacomie afecteaza si ea antreprenoriatul romanesc, mai ales sistemul bancar, companiile din energie, telecom, dar si furnizorii de gaze.

In prima luna din 2019 bancile au refuzat sa deconteze cecuri si bilete la ordin emise de firme in valoare de 253,8 mil. lei, de 2,4 ori mai mult decat in luna ianuarie din 2018.
 
Cresterea refuzurilor la plata in luna ianuarie vine dupa ce in 2018 s-a inregistrat cel mai redus nivel din ultimii 10 ani al sumelor refuzate, potrivit datelor BNR.
 
De asemenea, mediul de afaceri se confrunta inca de la inceputul anului cu efectele Ordonantei de Urgenta 114, care aduce schimbari radicale in domeniul fiscal. 

Taxa pe lacomie, un hop greu de trecut pentru mediul de afaceri romanesc

 
Cand ar trebui sa lanseze politici fiscale care sa incurajeze investitiile si mediul de afaceri Romanesc, pentru a consolida economia tarii in mod real si sustenabil, nu din imprumuturi externe platite pe urmatoarele 5 generatii, Guvernul demoleaza din temelii predictibilitatea in business-ul romanesc prin TAXA PE LACOMIE.
 
Cunoscuta sub denumirea de "taxa pe lacomie", taxa bancara care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2019, presupune ca bancile din Romania sa achite o taxa pe active, daca ROBOR depaseste anumita valoare, taxa care ar putea sa le lase fara circa 70% din profit. Si romanii de rand vor fi afectati, dupa ce bancile isi vor reconfigura strategia.
 
Potrivit unei ordonante de urgenta adoptate vineri de Guvern, institutiile bancare sunt obligate sa plateasca o taxa pe active financiare, in situatia in care media trimestriala ROBOR depaseste pragul de 2%. 
 
Controversata ordonanta de urgenta a Guvernului 114/2018, criticata de unii antreprenori cu firme mici si mijlocii pentru ca le-ar creste facturile la telefonie si energie si le-ar ingreuna creditarea bancara, este acum contestata si din interiorul unuia dintre partidele de la guvernare.
 
Cristian Dima, presedinte al organizatiei de Galati a ALDE, cel de-al doilea partid de la guvernare, crede ca OUG 114/2018, publicata de Guvern in Monitorul Oficia, intre Craciun si Revelion, ar fi trebuit precedata de un dialog mai bun cu antreprenorii si cu bancile.
 

 Antreprenorii romani se gandesc sa-si mute firmele "prin vecini"

 
Florin Jianu, presedintele principalei organizatii de patroni cu firme mici si mijlocii (IMM), a declarat ca antreprenorii romani se gandesc sa-si mute firmele in Bulgaria, din cauza OUG 114/2018, emisa de Guvernul roman.
 
"Din perspectiva intreprinderilor mici si mijlocii, in acest moment, exista o foarte mare presiune pe noi, la nivel central, sa gasim masuri concrete, solutii pentru toate aceste probleme (aparute din cauza OUG nr. 114/2018). Inclusiv colegii ne-au rugat sa analizam o potentiala intalnire cu patronatul IMM-urilor din Bulgaria si sa initiem un dialog cu privire la posibilitatea mutarii unor activitati din Romania, pentru ca sunt foarte multi care simt ca lucrurile nu sunt in regula”, a spus presedintele Consiliului National al IMM-urilor (CNIPMMR), citat de Mediafax.
 
"Bulgaria are o fiscalitatea constanta – nu a modificat absolut nimic in ultimii 12 ani”, a mai spus Jianu.
 
Patronii IMM, membri ai Consiliului, se plang ca OUG 114/2018 are ca efecte majorari de preturi la telefonie si electricitate, precum si reticienta bancilor de a le mai acorda credite.
 
Tot ca urmare a acestei masuri, bancile anunta masuri dure care vor afecta cetatenii, ca raspuns la actiunile Guvernului. Bancile austriece Erste, Raiffeisen si UniCredit/Bank Austria, care controleaza peste o treime din activele bancare din Romania, sunt nemultumite de Taxa pe lacomie. 
 
 Raiffeisen Bank: "Nu ne simtim doriti pe piata din Romania"
 
BNR: ”Taxa pe lacomie e o trasnaie, dar trebuie sa ne descurcam cu aceasta situatie”
 
Erste Bank: "Institutia se va adapta la taxa bancara, dar va rediscuta alocarile de resurse"
 
UniCredit: "Comunitatea financiara nu poate fi fericita"
 
Banca Transilvania: "Este o nationalizare a profiturilor. Nu vom continua planul de achizitii"
 

Taxe pe cifra de afaceri in 2019

 
O alta modificare legislativa care ii sperie pe investitori in acest an este taxa pe cifra de afaceri.

De la 1 martie 2019, contributiile datorate de companiile energetice la ANRE au crescut la 2% din cifra de afaceri, de la 0,1%.
 
"Contributia baneasca perceputa de la titularii de licente in domeniul energiei electrice, al energiei electrice si termice in cogenerare pentru componenta energia electrica, al gazelor naturale, este egala cu 2% din cifra de afaceri realizata de acestia din activitatile ce fac obiectul licentelor acordate de ANRE, cifra de afaceri calculata conform reglementarilor ANRE aprobate prin ordin al presedintelui ANRE cu avizul Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza", potrivit ordonantei din 21 decembrie.
 
Si operatorii din sectorul telecom vor plati catre ANCOM o contributie de 3% din cifra de afaceri, fata de 0,4%.
 

IMM-urile anunta scumpiri in masa. Companiile arunca chelutielile in buzunarul romanilor de rand


Puse in fata unor dari catre stat tot mai dificil de achitat, companiile au anuntat deja scumpiri in masa. De la alimente de larg consum, la carburanti, facturi la utilitati, servicii bancare, tigari, alcool, toate se vor scumpi in acest an.

De exemplu, de la 1 ianuarie 2019, benzina comercializata pe piata din Romania contine 8% biocarburant, fata de 4,5% pana acum, potrivit unei ordonante de urgenta aprobate de Parlament in aceasta toamna.
 
Acest lucru va duce la o scumpire la pompa de 7-10 bani pe litru, au declarat reprezentantii companiilor petroliere. Aceasta deoarece rafinariile vor fi obligate sa modifice reteta pentru fiecare tip de benzina.

De asemenea, si costul facturilor va creste


La gaz, desi Guvernul a anuntat plafonarea pretului pentru urmatorii trei ani, realitatea s-ar putea sa nu fie chiar asa.
 
Dumitru Chisalita, expert in energie, este de parere ca Romania risca amenzi din cauza adoptarii masurii privind plafonarea pretului la gaz: "plafonarea pretului incalca legi europene, iar UE ne poate sanctiona cu amenzi zilnice uriase.
 
"In 2014, spre exemplu, am reusit sa convingem Comisia Europeana sa suspende procedura de infringement pe care o deschisese impotriva Romaniei, in problema plafonarii pretului la gaze. Dar atunci am avut un atu: negociasem deja cu ei un calendar de liberalizare a pietei de care ne tineam. Si le-am explicat: da, incalcam prevederile unei directive, dar luam masuri pentru rezolvarea problemei.
 
Acum, daca revenim asupra deciziei, nu mai putem spune asta. Era vorba, atunci, despre sanctiuni de 70.000 de euro pe zi, daca imi aduc bine aminte. Iar procedura de infringement este doar suspendata, la acest moment, retineti! Poate fi redeschisa in scurt timp, cu costuri foarte mari pentru Romania", explica expertul.
 
Expertul in energie mai spune ca, de fapt, gazul ii va costa pe romani la fel de mult si dupa plafonarea de pret. Doar ca mai multi bani se vor duce pe gazul importat din Rusia decat pe cel produs la noi.
 
"S-a vorbit despre faptul ca plafonarea pretului va garanta mentinerea unui pret redus la gaze. Or, lucrurile nu stau asa.
 
Poate ca e adevarat pentru gazul livrat populatiei. Si aici e o nuanta: efectul nu se va vedea in aceasta iarna, din cauza ca gazele care se produc acum sunt vandute in proportie de peste 90%, deci nu fac obiectul limitarii de pret.
 
Apoi, masura nu garanteaza mentinerea unui pret redus la gazul pentru intreprinzatori. Prin ordonanta se plafoneaza pretul de intrare, la producator. Mai departe nu mai exista plafonare si nici nu se poate impune", a mai explicat expertul.
 
Cu alte cuvinte, furnizorul va cumpara de la producator - sa spunem de la Romgaz sau OMV Petrom, cei mai mari de pe piata - gazul cu 68 lei/MWh. Apoi, insa, il la vinde mai departe, catre un intreprinzator, la un pret mai mare. Poate chiar mult mai mare. Iar intreprinzatorul, folosind gaz mai scump, va livra populatiei produse mai scumpe. Deci, pe undeva, omul tot ajunge sa scoata mai multi bani din buzunar.
 

De la 1 martie cresc si costurile facturilor la curent

 
Si facturile la curent se vor scumpi incepand de luna viitoare. Scumpirea este justificata prin imposibilitatea companiilor de a achita taxa impusa prin OUG 114. Astfel, pentru a reusi sa achite darile catre stat, companiile din energie transfera costurile in facturile romanilor.
 
Amintim ca, prin OUG 114/2018, anuntata si prezentata de Eugen Teodorovici si Darius Valcov la finele lui decembrie 2018, s-a introdus o taxa de 2% pe cifra de afaceri pe care trebuie sa o plateasca toate companiile din energie.
 
Acum, ANRE a publicat proiecte de ordin prin care se modifica tarifele de distributie - mai exact, acestea sunt majorate de la 1 martie cu peste 2,5%, pentru ca distribuitorii sa-si poata recupera de la consumatori taxa pe care sunt nevoiti sa o plateasca statului.
 
"Noile tarife pentru serviciul de distributie a energiei electrice conduc la suportarea de catre utilizatorii din aria in care operatorii presteaza serviciul de distributie a unor costuri pentru serviciul de distributie majorate conform cresterilor de tarife mentionate in proiectele de ordin. Modificarea tarifelor va permite asigurarea veniturilor anuale ale operatorilor de distributie concesionari necesare desfasurarii activitatii ca urmare a modificarii aparute in legislatia primara", arata ANRE.
 
Potrivit notei de fundamentare, ANRE arata ca, "avand in vedere cresterea valorii prognozate a costurilor rezultate din plata impozitelor, redeventelor, taxelor si varsamintelor asimilate, stabilite conform legislatiei in vigoare sau de catre autoritatile locale, cauzate de modificarea procentului aplicat la cifra de afaceri realizata in anul 2018 de la 0,1 % la 2%, consideram necesara efectuarea corectiilor aferente costurilor necontrolabile ale operatorilor de distributie si corectarea tarifelor de distributie valabile de la 1 martie 2019".
 
Tariful de distributie al E-Distributie Muntenia (care deserveste Bucurestiul, Ilfovul si Giurgiu) va creste de la 107,28 lei/MWh la 109,77 lei/MWh.

Instabilitatea economico-fiscala, dublata de tensiunile politice


La toate aceste lovituri in materie economico-fiscala, se adauga si instabilitatea politica. Sa ne amintim faptul ca Romania intra in a treia luna din an fara buget, fiindca proiectul intocmit oricum tarziu de PSD-ALDE a fost respins de Iohannis la promulgare, criticandu-l in termeni duri drept "bugetul rusinii nationale".

Intr-o declaratie de presa de la finele saptamanii trecute, seful statului sublinia faptul ca va trimite proiectul de buget la CCR, fiindca prezinta aspecte de neconstitutionalitate, deserveste intereselor PSD, nu intereselor Romaniei si cetatenilor ei. De asemenea, presedintele a spus ca "PSD nu guverneaza pentru Romania, ci pentru Liviu Dragnea, iar bugetul este unul care omoara investitiile in tara noastra, dar finanteaza partidele politice".

Nu in ultimul rand, seful statului a spus ca "PSD incearca sa politizeze sistemul judiciar" si aici ajungem la o alta problema care se reflecta in performantele mediului de afaceri: problemele din Justitie. Protestele magistratilor si protestele de duminica din Piata Victoriei scot la iveala grava eroare facuta de Executiv prin emiterea OUG 7 de modificare a Legilor Justitiei.

Astfel, reusim sa ne conturam o imagine instabila pe plan extern, alungam investitorii si ducem cursul Euro-Leu la maxime istorice, iar toate aceste aspecte dezavantajeaza antreprenoriatul local.
 
Citeste si: Romania, prima la inflatia anuala din cadrul statelor membre ale Uniunii Europene

Sursa foto: pexels.com
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

9 idei de mic dejun hranitor pentru zilele solicitante la birou
Life Style

9 idei de mic dejun hranitor pentru zilele solicitante la birou

today20 Nov. 2024
Cum sa alegi boxpaletii industriali ideali pentru afacerea ta
Business

Cum sa alegi boxpaletii industriali ideali pentru afacerea ta

today19 Nov. 2024
Cum sa lansezi un magazin online de succes in 2025: Ghid pas cu pas
Business

Cum sa lansezi un magazin online de succes in 2025: Ghid pas cu pas

today19 Nov. 2024
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Financiar-Bancar

Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie

today19 Nov. 2024
Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?
Life Style

Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?

today19 Nov. 2024
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Financiar-Bancar

Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019

today19 Nov. 2024
Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati
Companii

Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati

today19 Nov. 2024
Top 7 joburi bine platite in care poti lucra de acasa in 2025
Companii

Top 7 joburi bine platite in care poti lucra de acasa in 2025

today19 Nov. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cum sa lansezi un magazin online de succes in 2025: Ghid pas cu pas
Business

Cum sa lansezi un magazin online de succes in 2025: Ghid pas cu pas

today19 Nov. 2024
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Financiar-Bancar

Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie

today19 Nov. 2024
Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?
Life Style

Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?

today19 Nov. 2024
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Financiar-Bancar

Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019

today19 Nov. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x