Analizand aceste date, putem spune cu siguranta ca in anul 2020, romanii au redescoperit pasiunea de a citi.
Ce a stat la baza cresterii?
Asa cum bine stiti, anul 2020 nu a fost unul fericit, din cauza pandemiei de Coronavirus, insa librarie online LIBREX a dorit sa ofere romanilor o mica alinare, un motiv ca timpul sa treaca mult mai repede. Astfel, inca din prima zi a Starii de Urgenta, a fost eliminata taxa de transport pentru toate comenzile plasate pe site. Acest lucru a atras rapid foarte multi clienti si a oferit oportunitatea cat mai multor persoane de a comanda cartile preferate fara a mai plati transportul. Avand in vedere ca, uneori, taxa de transport era aproape la fel de mare ca pretul unei carti, iar daca ne referim la reduceri substantiale, poate chiar o depasea, aceasta campanie a avut un real succes. Oamenii au inceput sa redescopere placerea de a citi, fara a se mai gandi la pretul transportului.
Un alt factor important ce a contribuit la cresterea vanzarilor este reprezentat de investitia de 125000 euro in dezvoltarea serviciilor online, costuri de marketing si mai ales in capacitatea operationala si logistica. Astfel, sediul companiei a fost relocat, iar un depozit mai mare a insemnat automat mai multe carti pe stoc si numeroase titluri noi adaugate. Clientii au avut astfel sansa sa achizitioneze titluri in exclusivitate si chiar sa precomande carti, ceea ce pentru un cititor inrait este un vis implinit.
Obiective pentru 2021
Aceasta crestere a vanzarilor a determinat LIBREX sa sustina ritmul si astfel, in anul 2021, bugetul de investitii este estimat la 300000 euro. In buget sunt prevazute urmatoarele masuri: mutarea intr-un depozit nou, de cinci ori mai mare decat precedentul, infiintarea unui serviciu propriu de pick-up point si locker si triplarea numarului de angajati.
In plus, LIBREX isi propune si dezvoltarea ofertei de carti in limba engleza, dar si introducerea unor produse de papetarie, jocuri si jucarii, la finalul trimestrului trei al acestui an.
Previziuni pentru anul 2021
Reprezentantii LIBREX sunt de parere ca in anul 2021 piata de carte va reveni la nivelul din 2019. “Masurile de prevenire a Coronavirusului au stimulat competitivitatea si imbunatatirea serviciilor si a ofertei in randul pietei de carte. Distantarea fizica a adus o explozie de lansari online de carte si mai multa interactiune intre autori si cititori, ambele aspecte favorizand cresterea interesului din partea clientilor. Nu in ultimul rand, atat autorii, cat si cititorii, au avut mai mult timp disponibil pentru a se dedica fenomenului, aspect din care toti jucatorii implicati au avut de castigat. Ne place sa credem ca acest timp castigat a insemnat pentru multi fie descoperirea, fie intoarcerea la lectura.”, Ionut Radu, fondator Librex.
Despre obiceiurile de consum din 2020
Peste 55% din veniturile din 2020 au fost generate de categoriile beletristica, dezvoltare personala si carti pentru copii, iar cartile pentru adolescenti au inregistrat la randul lor o crestere semnificativa, cu 250% fata de 2019.
In ceea ce priveste topul celor mai bine vandute titluri, acesta arata in felul urmator: Arta subtila a nepasarii (Mark Manson), Acolo unde canta racii (Delia Owens) si Tata bogat, tata sarac (Robert T. Kiyosaki).
De mentionat si faptul ca la nivel demografic, topul oraselor in care s-au plasat cele mai multe comenzi este urmatorul: Bucuresti (aproximativ 35%), Cluj Napoca, Timisoara, Iasi, Brasov si Constanta.
Cele mai multe comenzi au fost plasate in perioada septembrie-decembrie, perioada ce a coincis cu inceputul de an scolar, Black Friday si sarbatorile de iarna.
Interesant este si modul in care au fost plasate comenzile: 81% dintre acestea au fost plasate de pe un dispozitiv mobil, iar 56% dintre comenzi au fost achitate online, cu cardul (comparativ cu 18% in 2019).
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si