Inca un pas spre DEBIROCRATIZARE: de data asta sunt vizate FIRMELE. Ce nu vor mai fi obligate sa faca
debirocratizareeliminare birocratiebirocratie romania
Firmele din Romania trebuie sa mentia in arhiva statele de plata ale angajatilor nu mai putin de jumatate de secol. Cu toate acestea, termenele de prescriptie a raspunderii penale pentru infractiunile economice/financiare sunt mult mai reduse.
Anomalia a fost sesizata de senatorul
USR Claudiu Muresan, presedintele Comisiei pentru buget-finante, activitate bancara si piata de capital.
El a depus o initiativa legislativa menita sa reduca birocratia.
Potrivit acesteia, firmele nu vor mai fi obligate sa arhiveze documentele financiar-contabile timp de pana la 50 de ani, in functie de tipul acestora.
Proiectul de lege reduce perioada de arhivare pana la 5 ani, inclusiv pentru statele de salarii emise incepand cu anul 2011.
Peste 1 milion de firme radiate in 30 de ani
"Statisticile arata ca, in ultimii 30 de ani, peste un milion de societati comerciale au fost radiate in Romania, numai in 2019, fiind radiate peste 126.000.
Prin modificarea Legii contabilitatii nr.82/1991, conform propunerii legislative, se inlocuiesc obligatiile privind arhivarea documentelor financiar-contabile ale unei societati timp de 50 de ani, cu o perioada de arhivare de 5 ani, tinand cont si de prevederile Codului Penal pentru infractiunile economico-financiare.
Este absurd sa mentii statele de plata in arhiva timp de 50 de ani, in conditiile in care termenele de prescriptie a raspunderii penale pentru infractiunile economice/financiare sunt mult mai reduse", isi motiveaza initiativa Claudiu Muresan.
De mentionat ca, dupa intrarea in vigoare a OUG nr. 30/2011, angajatii pot avea acces la datele privind veniturile realizate prin simpla accesare a platformei SPV pusa la dispozitie de catre ANAF, putand solicita, in sistem electronic, si adeverinta privind veniturile realizate fara a mai trebui sa adreseze vreo solicitare angajatorului.
De asemenea, salariatul primeste, la cerere, din partea angajatorului, o adeverinta privind veniturile realizate, precum si impozitul retinut.