Ziua Nationala a Romaniei reprezinta un moment deosebit de important in istoria tarii noastre, marcand un moment definitoriu al unitatii si independentei nationale. Acesta este momentul in care Romania a devenit o entitate statala unita, unindu-si regiunile sub acelasi steag, subliniind valoarea solidaritatii si identitatii nationale. Aceasta zi reprezinta un prilej de sarbatoare si mandrie pentru fiecare roman, o ocazie de a reflecta asupra valorilor care definesc natiunea si de a celebra parcursul istoric care a condus la formarea si consolidarea statului roman modern.
Lasand la o parte importanta istorica pe care o are ziua de 1 decembrie pentru romani, prima zi a ultimei luni a anului este zi libera pentru marea majoritate a oamenilor. Legat de zilele libere, sarbatorile legale din Romania sunt zilele recunoscute de lege ca fiind nelucratoare, altele decat cele din weekend.
In aceste zile, cu exceptia unor sectoare precum unitatile sanitare, cele de alimentatie publica sau sectoarele unde procesul de productie nu poate fi intrerupt, nu se desfasoara activitate. Angajatii implicati in astfel de activitati au dreptul la compensarea cu timp liber, care trebuie acordat in urmatoarele 30 de zile. In acest an, finalul anului aduce romanilor nu doar Ziua Nationala, ci si doua zile libere in decembrie, 25 si 26 decembrie, dedicate Craciunului.
Cu ziua de 1 decembrie cazand intr-o vineri, iar joi, 30 noiembrie, fiind zi libera de Sfantul Andrei, romanii se vor bucura de o mini-vacanta, ocazie de a sarbatori si a petrece timp alaturi de cei dragi. Este un prilej pentru a marca nu doar importanta zilei de 1 decembrie, ci si a perioadei festive de final de an, oferindu-le romanilor o oportunitate de a se relaxa si de a se bucura de momente speciale intr-un cadru familial sau cu prietenii.
Angajatorii care nu respecta drepturile angajatilor referitoare la zilele libere prevazute prin lege se expun unor amenzi substantiale, ce pot ajunge pana la suma de 10.000 de lei. Exceptii sunt permise numai pentru unitatile in care activitatea nu poate fi intrerupta, datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii desfasurate. Angajatii implicati in astfel de unitati vor primi in schimb compensatii sub forma unor zile libere acordate in urmatoarele 30 de zile.
In cazul in care, din motive intemeiate, nu se pot acorda zile libere, salariatii vor beneficia de un spor la salariul de baza, care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator pentru munca prestata in cadrul programului normal de lucru, conform informatiilor furnizate de sursa.
Te-ar putea interesa si Ce sarbatorim de 1 decembrie
Sursa foto: unsplash.com
Ultimele NOUTATI
Harta judetelor cu cele mai mari salarii IN MANA - vezi unde se castiga lejer 5.500 de lei net pe luna
Desi salariile romanilor au crescut in ultimii ani, costurile patronilor cu forta de munca in Romania raman printre cele mai mici din UE
Opinie EY: Companiile se vor confrunta cu schimbari majore ale politicilor fiscale si comerciale la nivel global
Partenerii nostri
Fisa de securitate (FDS). Ce este, cum se completeaza si alte prevederi legale
CNPP - pensia medie in Romania a ajuns la aproape 2.800 de lei
Stocuri lipsa la inventar si marfuri degradate: Baza legala si monografie contabila
Creante neincasate: In ce conditii se emite factura cu minus?
Arendatorul: Definitie, drepturi si obligatii
Inregistrarea marcii la OSIM - Protejeaza-ti afacerea legal si eficient
Te-ar putea interesa si