In sectorul privat, greselile se platesc. La Stat, nu
Oricine a incercat vreodata sa puna pe picioare o afacere pe cont propriu stie ca la un moment dat faci greseli. Mai devreme sau mai tarziu, dar, inevitabil, le faci. Interpretezi incorect semnalele pietei, semnezi un contract dezavantajos pentru tine, ai incredere in cine nu trebuie, faci o investitie majora care nu duce nicaieri sau pur si simplu, din cauza lipsei de experienta, iei cate o decizie hazardata care se traduce automat in bani pierduti (banii tai, ca esti pe cont propriu).
Pe scurt, ideea e ca faci greseli si
suporti consecintele, consecinte dure dupa cum arata si statisticile, conform carora 8 din 10 start-up-uri dau faliment in primele 18 luni.
La Stat insa nu se greseste. Sau, mai exact, se greseste, dar nimeni nu e de vina pentru nimic. Daca ceva merge prost, situatia e “rezolvata” printr-o simpla declaratie a unui oficial care arata ca a fost vorba doar despre o conjunctura nefericita, despre o eroare de comunicare sau despre… statul paralel.
Si nicicodata nu se analizeaza pierderile financiare ale unei decizii gresite pentru ca pur si simplu aici nu exista ideea de “pierdere”. Cine ce sa piarda? Banii vin oricum si toti isi iau salariile, indiferent de ce au facut sau n-au facut. Un lucru de neimaginat in sectorul privat.
Este evident ca la Stat lucreaza oameni care n-au castigat in viata lor 1 leu pe cont propriu. Oameni care nu s-au lovit de stresul din sectorul privat, oameni care nu stiu ca greselile, lipsa de performanta si incompetenta au consecinte.
Si cel mai frustrant este sa vezi cum astfel de oameni, ajunsi mari politicieni, vorbesc patrunsi de propria lor importanta despre spirit antreprenorial, strategii de dezvoltare, meritocratie, succes.
Sursa foto: www.pexels.com