Cautatorii de joburi isi petrec, in medie, 49,7 secunde inainte de a se decide daca jobul este potrivit pentru ei si alte 76,7 secunde sa-si dea seama daca postul are sau nu nevoie de abilitatile lor sau nu, se arata intr-un studiu al ¨The Ladders¨
In scurtul timp in care participantii la studiu au cautat un job care sa li se potriveasca, au fost capabili sa gaseasca potriviri intr-o rata de 38%. Cercetatorii au folosit o tehnica numita ¨urmarirea ochiului¨, care a fost dezvoltata pentru a analiza timpul in care cineva se concentreaza in a digera o informatie sau in a completa o misiune, potrivit Business Insider.
Participantilor la studiu, care sunt angajati, in prezent, le-a fost permis sa isi petreca tot timpul necesar de care au nevoie pentru a-si da seama pentru ce posturi sa aplice si daca acestea li se potrivesc sau nu.
Studiul a arata ca viitori angajati au fost foarte atenti la titlul pe care jobul il avea si la informatiile companiei, ignorand astfel restul informatiilor care ar fi fost esentiale, precum descrierea si cerintele jobului.
Faptul ca isi petrec atat de putin timp in a se uita la cerintele jobului este principalul motiv pentru care nu aplica la joburile potrivite lor si pentru care nu sunt alesi ca si candidati viabili.
Ultimele NOUTATI
Sfatul unui consultant financiar: cand luati un credit, puneti raul inainte. Veti putea sustine rata peste 15 ani daca va imbolnaviti?
Ce isi doresc angajatii romani de la cariera, dupa 45 de ani. Date surprizatoare de pe piata muncii
Harta antreprenoriatului romanesc: cum s-au dezvoltat firmele noastre in ultimii 15 ani?
Partenerii nostri
Desfiintarea unor locuri de munca. Procedura si documentatie, explicate de specialisti
Cadouri in bani sau tichete CADOU cu ocazia Craciunului - PROCEDURA
Facilitati fiscale reglementate de O.U.G. nr. 107/2024 (anulare accesorii si debite principale)
Untold SRL, amendata cu 15.000 EURO pentru nerespectarea GDPR: ce au descoperit autoritatile
Desfiintarea locului de munca: ce probleme pot aparea. MODEL decizie concediere
Top 15 greseli in Telemunca pentru care angajatorii pot fi amendati: studii de caz