Hidroelectrica ne aduce vesti foarte proaste
hidroelectricaenergie electricabursa de valori bucurestibvb
Grupul Hidroelectrica vine cu vesti foarte proaste pentru multi dintre clientii sai care sunt si investitori ai companiei. Profitul gigantului energetic este in scadere simtitoare.
Ce se intampla cu Hidroelectrica
Grupul
Hidroelectrica a raportat o scadere semnificativa a profitului net in primele trei luni ale anului curent, conform Raportului trimestrial pentru T1 2024, facut public marti pe Bursa de Valori Bucuresti. Conform datelor, profitul net a inregistrat o diminuare cu 23%, ajungand la 1,326 miliarde de lei, comparativ cu cifra de 1,723 miliarde de lei inregistrata in aceeasi perioada din 2023, indicand o performanta financiara sub asteptari pentru companie.
Veniturile au cunoscut si ele o tendinta descendenta, cu o scadere de 22% in raport cu perioada similara din 2023, coborand la 2,536 miliarde de lei, de la 3,272 miliarde de lei. Aceasta tendinta negativa s-a reflectat si in rezultatul pe actiune, care a inregistrat o scadere de 23%, de la 3,84 lei/actiune la 2,95 lei/actiune.
Marja operationala, cu o valoare de 59%, a inregistrat o scadere de 2% fata de aceeasi perioada a anului precedent, in timp ce marja neta a coborat cu 1%, atingand 52%. Scaderea productiei de energie electrica in primele trei luni ale anului 2024 a afectat rezultatele companiei, fiind influentata atat de diminuarea preturilor de vanzare a energiei electrice, cat si de reducerea cantitatii de energie electrica vanduta.
Productia neta de energie electrica a inregistrat o usoara scadere de 3% in primul trimestru al anului 2024, ajungand la 4.475 GWh, fata de aceeasi perioada a anului anterior. Aceasta scadere a fost determinata in principal de conditiile hidrologice din martie 2024, cand debitul mediu al Dunarii a inregistrat o diminuare cu aproximativ 15% fata de aceeasi perioada din 2023.
Scaderea pretului SPOT in primele trei luni ale anului 2024, comparativ cu aceeasi perioada din 2023, impreuna cu nepreluarea intregii cantitati alocate Hidroelectrica in cadrul licitatiei anuale din decembrie 2023 pentru anul 2024, au contribuit la o scadere a veniturilor inregistrate cu 30% fata de aceeasi perioada din anul precedent.
Veniturile din furnizarea de energie electrica au suferit o scadere de 24%, atingand 622 milioane de lei in primele trei luni ale anului 2024, in comparatie cu 822 milioane de lei in aceeasi perioada a anului 2023. Aceasta scadere este atribuita atat reducerii pretului de vanzare a energiei electrice, cat si diminuarii volumelor furnizate in aceeasi perioada.
Costurile de transfer aferente furnizarii de energie electrica au crescut cu 14%, ajungand la 380 milioane de lei in primele trei luni ale anului 2024, fata de 333 milioane de lei in aceeasi perioada a anului precedent. Aceasta crestere este in principal rezultatul cresterii tarifelor reglementate incepand cu aprilie 2023, influentata negativ de reducerea volumelor furnizate.
Alte venituri din contracte cu clientii au inregistrat o scadere de 55%, ajungand la 61 milioane de lei in primele trei luni ale anului 2024, comparativ cu 122 milioane de lei in aceeasi perioada a anului 2023. Aceasta tendinta este influentata de comportamentul participantilor din piata de energie electrica in ceea ce priveste gestionarea dezechilibrelor.
Hidroelectrica ramane cel mai important producator de energie verde din Romania si un furnizor esential de servicii tehnologice in Sistemul Energetic National, avand un rol vital in sectorul strategic al energiei, cu implicatii semnificative in siguranta nationala.
Foto: unsplash.com