Guvernul se mandreste cu firmele romanesti, dupa ce le-a dat la temelie cu schimbarile fiscale
firme romanestimediul privatantreprenorischimbari fiscale
De la 1 ianuarie 2024 spatiul fiscal a devenit si mai stramtorat pentru firmele mici si mijlocii din Romania, birocratia e in floare, datoria publica ne sufoca si ne "amaneteaza" pe generatii intregi de acum incolo, statul e intr-un dezmat public total cu banii contribuabililor, iar provocarile pentru sectorul privat sunt la cote inalte, generate si de instabilitatea economica, lipsa de predictibilitate si inflatie. Colac peste pupaza, avem in fata un an electoral in care politicienii romanesti competenti si cinstiti nu vor indrazni sa aplice masurile ce s-ar cere in astfel de conditii, existand riscul sa ne trezim post-electoral cu craca deja subreda complet reteazata de sub picioare.
Nu sunt deloc putini managerii locali care se plang de conditiile vitrege in care trebuie sa-si mentina afacerile profitabile. Care conditii? De exemplu, pe fondul deficitului bugetar, statul gaseste de cuviinta sa puna jugul pe firme, pe micii antreprenori, fara sa aduca la un echilibru just cheltuielile publice care genereaza gauri colosale. Raportat la populatie, avem cea mai scumpa administratie publica din UE, salariile la stat au depasit de mult cat poate privatul sa ofere, cel din urma bazandu-te se performanta, nu pe majorari nesustenabile "din pix" / burta. E greu sa te mentii pe linia de plutire astfel.
Totusi Guvernul, care adesea trateaza sectorul privat ca pe inamicul public numarul 1, nu ca pe motorul economic ce este de fapt, se mandreste cu firmele si cu faptul ca antreprenorii locali tin piata muncii in picioare.
Il avem drept exemplu pe deputatul PSD Marius Budai, fostul ministru al Muncii, care nu mai conteneste cu laudele la adresa firmelor romanesti, desi doctrina social-democrata, de stanga, nu este nici pe departe un pilon de sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriala, aspect ce s-a regasit din plin in programele de guvernare ale social-democratilor din ultimii peste 30 de ani. Unde mai pui ca PSD, astazi, prin vocea sefului partidului, militeaza pentru inlocuirea cotei unice de impozitare cu cea progresiva?!
Ei bine, prin pozitia sa, Budai pare sa se lepede si de Ciolacu si de doctrina, si de istoricul de "performante" marca PSD in materie de sustinere a sectorului privat si spune urmatoarele:
"Stabilitate prin munca! Cresterea salariilor si a numarului de salariati conduc la consolidarea din ce in ce mai buna a sistemului de pensii din Romania . Este rezultatul direct al politicilor guvernamentale. Strategia PSD a dus la un numar record de salariati si un salariu mediu net de peste 1.000 de euro. Este o crestere care reflecta nu doar cifre, ci si grija permanenta a PSD privitor la viata cetatenilor romani. Un milion de contracte de munca in plus fata de anul trecut! Aceasta inseamna mai multe contributii sociale, mai multa siguranta pentru parintii si bunicii nostri", a spus Budai.
Foto: https://gov.ro/