Guvernul a cedat in fata grevei din sectorul feroviar: cati bani primesc angajatii revoltati, din 2022
greva cfrsalarii cfrsalarii stat
Spre deosebire de mediul privat, unde nivelul retributiilor este corelat cu performanta, daca angajatii unei companii de stat cer mariri de salarii, acestea li se acorda, aproape intotdeauna. Cel mai recent caz este al sindicalistilor feroviari.
Fara vreun anunt, fara programarea unei greve, reparatorii de locomotive din toate depourile
CFR Calatori din tara au oprit lucrul, luni dimineata, nemultumiti de nivelul salariilor.
Greva spontana care a paralizat traficul de pe calea ferata. Au fost blocate 261 de trenuri, intarzierile fiind si de 5-6 ore, pentru anumite rute.
Grevistii au acuzat guvernul ca a amanat cu un an cresterea salariilor, prevazuta in Legea 195/2020 privind statutul personalului feroviar.
Legea prevedea, printre altele, cresteri de circa 35% ale salariilor, dar, acum guvernul condus de Nicolae Ciuca a amanat intrarea in vigoare a legii pana in 2023. Amanarea a fost facuta prin OUG 130/2021.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, estima impactul majorarii cu 10% a salariilor feroviarilor la peste un miliard de lei.
Impacare cu promisiuni de crestere a salariilor
In cele din urma, conducerea Ministerului Transporturilor si reprezentantii federatiilor sindicale au convenit majorarea salariilor tarifare cu indicele de crestere a preturilor de consum pentru anul 2022.
Partile au convenit ca, pentru perioada imediat urmatoare, sa se agreeze ca si solutie cresterea salariilor tarifare cu indicele de crestere a preturilor de consum pentru anul 2022, in conditiile aprobarii cadrului legal si financiar, adica Legea bugetului de stat si bugetele companiilor feroviare, ca o prima etapa in vederea aplicarii Statutului personalului feroviar.
Totodata, partile s-au angajat sa identifice constant solutii pentru aplicarea Statutului personalului feroviar, sens in care vor fi organizate intalniri periodice cu privire la situatia caii ferate.
Foto: facebook CFR Calatori