Grupul Rompetrol a fost desemnat vineri, de Asociaţia Naţionala a Exportatorilor şi Importatorilor din Romania (ANEIR), exportatorul nr. 1 in anul 2008, cu un volum total al vanzarilor pe pieţele externe de peste 1,6 miliarde USD.
In 2008, exporturile realizate de Grupul Rompetrol s-au ridicat la peste 1,6 miliarde USD, in creştere cu 48% faţa de nivelul atins in 2007. In acelaşi timp, exporturile Romaniei, conform Institutului Naţional de Statistica, s-au majorat in 2008 cu aproximativ 25%, pana la un nivel de 49 miliarde USD (124 miliarde lei).
Principalele destinaţii de export ale Grupului Rompetrol au vizat atat pieţele regionale (Turcia, Georgia, Ucraina, Moldova, Bulgaria, Grecia, Serbia, Germania, Italia, Austria, Polonia, Rusia, Macedonia, Slovenia, Ungaria), cat şi zonele Asiei, Orientului Mijlociu şi Africa. Printre produsele exportate se numara combustibili (benzina, motorina, cocs, pacura, gaz petrolier lichefiat), polimeri (polipropilena, polietilena de joasa şi inalta densitate), armaturi industriale din fonta şi oţel.
“In primele noua luni ale anului, volumul total al exporturilor realizate de Rompetrol a atins un nivel similar celui din 2008, activitatea de trading fiind a doua ca importanţa in structura Grupului, dupa cea de rafinare şi retail. Grupul şi-a propus pentru acest an menţinerea unui volum de aproximativ 8 milioane de tone de petrol şi produse petroliere comercializate, vanzarea acestora realizandu-se atat prin filialele Rompetrol din strainatate, cat şi prin activitaţi de trading cu parteneri externi” spune Alibek Zhilbayev.
Grupul Rompetrol este prezent in 12 ţari, avand majoritatea activelor şi operaţiunilor in Franţa, Romania, Spania şi Sud-Estul Europei.
Grupul Rompetrol a continuat sa fie un contribuabil important la bugetul de stat al Romaniei şi in 2008, suma totala virata majorandu-se cu 9% faţa de indicatorul inregistrat in 2007 (1,2 miliarde USD). In primele noua luni ale anului, contribuţia Grupului s-a ridicat la 737 milioane USD.
Sursa: AmosNews
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212