Grupul Electrica a cumparat un parc fotovoltaic detinut de Long Bridge Millenium
energie regenerabilaparcuri fotovoltaiceenergie verdeelectrica furnizare
Electrica Furnizare S.A., parte a Grupului Electrica, a anuntat intrarea pe piata de productie de energie electrica prin semnarea unui contract de vanzare-cumparare cu Raylexo Limited si Long Bridge Management si Administrare SRL in vederea achizitionarii Parcului Fotovoltaic Stanesti, din judetul Giurgiu, detinut de Long Bridge Millenium SRL.
Cu o capacitate instalata de 7,5 MW si o capacitate de functionare limitata la 6,8 MW, parcul fotovoltaic Stanesti este amplasat pe o suprafata de 17,5 hectare si a fost construit in perioada octombrie 2012 - ianuarie 2013, incepand sa introduca energie electrica in retea din februarie 2013.
Finalizarea tranzactiei si transferul titlului de proprietate asupra partilor sociale catre Electrica Furnizare S.A. sunt supuse indeplinirii conditiilor suspensive agreate de parti, precum si formalitatilor relevante.
Pretul de cumparare va fi determinat la data finalizarii tranzactiei, in conformitate cu prevederile contractului de vanzare-cumparare.
Achizitia realizata de Electrica Furnizare este un prim pas pentru atingerea obiectivului de dezvoltare pe verticala a Grupului Electrica, prin intrarea pe piata de productie de energie electrica, in special din surse regenerabile.
In aceasta tranzactie, Grupul Electrica a fost asistat de o echipa de consultanti, condusa de PricewaterhouseCoopers Management Consultants SRL si Volciuc-Ionescu SPRL.
"Extinderea pe lantul valoric al energiei electrice, in special in zona de productie din surse regenerabile, reprezinta unul dintre obiectivele importante ale Strategiei Grupului Electrica pentru intervalul 2019-2023.
Preconizam ca astfel de achizitii ne vor ajuta sa atingem sinergii importante, continuand optimizarea ariei de furnizare din cadrul Grupului si in aceasta directie, in plus fata de procesul actual de transformare organizationala.
Constientizam importanta decarbonizarii sectorului energetic si suntem preocupati de o dezvoltare sustenabila a afacerii, in special in contextul noii provocari lansate de Comisia Europeana pentru statele membre - Green Deal sau Noul pact ecologic.
Cel putin pentru urmatoarea decada, sustenabilitatea inseamna cu siguranta sa fim green in domeniul productiei, pentru ca Acordul de la Paris are ca obiectiv principal ca, pana in 2030, la nivelul Uniunii Europene, producerea de energie din surse regenerabile sa depaseasca 30%.
Desigur, dezvoltarea sustenabila inseamna pentru noi si faptul ca ne preocupa ca astfel de proiecte sa aduca plus valoarea estimata pentru afacere si investitori, consolidand rezultatele Grupului Electrica. In acest sens, analizam in continuare si alte potentiale oportunitati de crestere anorganica, in concordanta cu strategia noastra", a declarat Corina Popescu, directorul general al Electrica SA.
Electrica Furnizare ofera servicii unui numar de aproximativ 3,6 milioane de clienti finali, atat in regim de ultima instanta, cat si pe piata concurentiala.
Compania detine licenta pentru desfasurarea activitatii de furnizare energie electrica si gaze naturale pe intreg teritoriul tarii.
In primul trimestru din 2020, Grupul Electrica a furnizat pe piata cu amanuntul aproximativ 2,5 TWh (in crestere cu 2% fata de primul trimestru din 2019) catre aproximativ 3,6 milioane de consumatori.
Electrica Furnizare are o cota totala de piata de 19,83%: 53,15% pe piata reglementata si 11,64% pe piata concurentiala, conform raportului ANRE pentru primele trei luni ale anului 2020.
Foto: pexels.com