Gigantii de pe pietele de energie sufera si ei de pe urma scumpirilor: profiturile se prabusesc. Transelectrica sterge cu buretele 90% din castiguri
transelectricaenergieinflatiecriza energetica
Nu doar romanii de rand au de suferit de pe urma scumpirilor galopante care macina pietele de energie. Traiesc vremuri dificile si companiile de profil, care vad cum profiturile li se diminueaza pana la 90%. Este cazul, de exemplu, Transelectrica.
Compania, operatorul retelei nationale de transport si al sistemului energetic national, tocmai si-a publicat datele financiare aferente primului trimestru din 2022, iar cifrele nu arata deloc bine. Raportul indica faptul ca si gigantilor pietei le este extrem de dificil sa traverseze aceste vremuri pline de incertitudine, instabilitate, lipsa de predictibilitate si, desigur, inflatie exploziva.
Conform documentului, Transelectrica a incheiat primul trimestru cu un profit net de doar 8 milioane de lei. Prin comparatie, fata de perioada similara din 2021, vorbim despre o scadere a castigului net de la 82 de milioane de lei, la numai 8 milioane.
90% din profit a disparut
Practic, s-a sters cu buretele 90% din profit, in doar un an de zile. Aceasta scadere este pusa de companie pe seama cresterii explozive a pretului energiei achizitionata pentru consumul propriu tehnologic.
"In T1 2022, Transelectrica a inregistrat o scadere a profitabilitatii activitatii comparativ cu T1 2021, determinata de cresterea pretului mediu al energiei achizitionate pe PZU care a fost de patru ori mai mare decat in anul precedent, ceea ce a condus la cresterea cheltuielilor cu consumul propriu tehnologic cu 162 mil. lei mai mari decat in anul precedent (+173%).
In pofida unui an 2021 dificil si a dificultatilor intampinate in T1 2022, managementul Companiei a avut o abordare prudenta, ceea ce a condus la inregistrarea unui rezultat pozitiv si la respectarea tuturor obligatiilor financiare.
In intervalul ianuarie–martie 2022, cantitatea totala de energie electrica tarifata pentru serviciile prestate pe piata de energie electrica (14,35 TWh) a inregistrat o scadere de 4% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2021 (diferenta intre cele doua perioade fiind de -0,6 TWh)", conform celor transmise de reprezentantii companiei.