Ghidul managerului. Puteti sa va chemati angajatii la lucru in zilele de sarbatoare legala?
ghidul manageruluisarbatori legalezile libere
Ziua de 30 noiembrie (Sf. Andrei), de exemplu, este zi de sarbatoare legala si, conform Codului muncii, in aceasta zi nu se lucreaza. Totusi, ati observat si dvs. ca mall-urile sunt deschise pe 30 noiembrie si ca activitatea lor se desfasoara in mod absolut obisnuit, desi activitatea in cauza este una de recreere si nu are un caracter de necesitate. Mai exact, ce spune legea?
Art. 139 din Codul muncii stabileste ca zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt 1 si 2 ianuarie, 24 ianuarie, Vinerea Mare, prima si a doua zi de Paste, 1 mai, prima si a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului (15 august), Sfantul Andrei (30 noiembrie), Ziua Nationala a Romaniei (1 decembrie), prima si a doua zi de Craciun (25 si 26 decembrie) si doua zile pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Iar art. 141 spune ca „prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita
caracterului procesului de productie sau
specificului activitatii”, aici intrand „unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate.” Angajatii din aceste unitati pot sa-si cheme salariatii la munca in zilele de sarbatoare legala doar daca acorda compensatii: timp liber corespunzator sau, dupa caz, un spor la salariul de baza.
Ce se intampla insa cu mall-urile? De ce ele pot sa functioneze totusi in zilele de sarbatoare legala, desi, la prima vedere, nu intra sub incidenta art. 141?
Ei bine, aici intervine Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 22/2015, cea care a interpretat sintagmele "caracterul procesului de productie" si "specificul activitatii" pentru a stabili daca activitatile de comercializare cu amanuntul a produselor nealimentare (specifice mall-urilor si nu numai) se incadreaza ca exceptii.
„In lipsa unei definitii legale a celor doua expresii utilizate de Codul muncii, prin sintagma «caracterul procesului de productie» sunt vizate unitatile sau locurile de munca cunoscute sub denumirea generica «cu foc continuu», adica acelea care detin instalatii, utilaje ori masini cu grad ridicat de pericol in exploatare, respectiv fabricile, uzinele, sectiile, sectoarele, atelierele sau alte compartimente de productie similare care au in dotare astfel de mijloace.
Iar sintagma «specificul activitatii» priveste o gama larga de unitati si locuri de munca, si anume cele din transporturi aeriene, navale, terestre, telecomunicatii, domeniul sanitar si de asistenta sociala, al aprovizionarii populatiei cu gaze, energie electrica, apa, caldura, alimente, comertul cu amanuntul si de deservire a populatiei (magazine, mall-uri, restaurante etc.).”
Totodata, Curtea a avut in vedere si dispozitiile OG nr. 99/2000, cae precizeaza ca structurile de vanzare cu amanuntul si cele in care se presteaza servicii de piata pot fi deschise toata saptamana. Acestea trebuie sa-si stabileasca orarul de functionare cu respectarea legislatiei muncii, in conformitate cu solicitarile autoritatilor locale referitoare la continuitatea unor activitati comerciale sau de prestari de servicii, in functie de necesitatile consumatorilor.
Din acest motiv, se poate considera ca activitatea de comercializare a produselor nealimentare in centrele comerciale prezinta un caracter specific si poate fi inclusa in exceptiile din Codul muncii.
Decizia Inaltei Curte de Casatie si Justitie nr. 22/2015 din 19 octombrie 2015 a intervenit pe fondul constatarii unei practici neunitare cu privire la posibilitatea sanctionarii angajatorului care nu a acordat zilele de sarbatoare legala salariatilor, dar a respectat dreptul acestora la compensare.
Astfel, unele instante au apreciat ca, de vreme ce legea cuprinde expres exceptiile, anume situatiile in care salariatii pot lucra in zilele de sarbatoare legala, nu pot fi exceptate si alte activitati, cum ar fi aceea de comercializare de produse nealimentare. Faptul ca salariatii au fost compensati pentru prestarea muncii in zilele de sarbatoare legala nu este suficient pentru a inlatura caracterul contraventional al faptei.
Prin Decizia nr. 22/2015 s-a stabilit ca aceasta interpretare este incorecta si ca sintagma “specificul activitatii” priveste o serie mult mai larga de unitati si locuri de munca, din care fac parte si magazinele, centrele comerciale, restaurantele.
Retineti, asadar!
Daca va chemati salariatii la munca in zilele de sarbatoare legala trebuie sa le asigurati compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, iar daca acest lucru nu este posibil, salariatii trebuie sa primeasca un spor de 100% din salariul de baza. In caz contrar, riscati o amenda cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei.
Citeste si:
Schimbari majore la Facebook in 2019: Platforma nu va mai fi asa cum o stim
Sursa foto: www.pexels.com