Ghidul managerului. O masura utila la reluarea activitatii post-pandemie
Restrictiile legate de prevenirea raspandirii infectiei cu coronavirus va obliga sa reganditi modul cum se va desfasura activitatea in firma dvs. in saptamanile urmatoare. Trebuie sa aveti in vedere in primul rand respectarea distantei sociale si limitarea la minimum a interactiunii intre angajati. Firma trebuie sa fie cat mai ''aerisita'', iar aceasta conditie poate fi indeplinita destul de usor prin modificarea programului de lucru al salariatilor.
Pericolul infectarii poate fi diminuat daca angajatii nu vin toti odata la serviciu. Ca urmare, incercati sa-i mai rariti si sa mizati cat puteti pe telemunca sau pe munca la domiciliu, dar daca aceste variante nu stau in picioare, va raman alte cateva posibilitati:
1) Utilizarea unui
program de lucru comprimat, astfel incat salariatii sa nu se deplaseze in fiecare zi la locul de munca, dar sa isi efectueze totusi integral atributiile de serviciu. Aceasta presupune inserarea in contractele de munca a unui program de lucru inegal, in conditiile art. 116 alin. (2) din Codul muncii.
In cazul salariatilor cu norma intreaga, se va respecta astfel timpul de munca de 40 de ore pe saptamana, dar salariatii ar putea veni doar de 4 ori pe saptamana la locul de munca, desfasurand activitate timp de 10 ore pe zi. Programul de lucru inegal poate fi utilizat si in cazul salariatilor cu fractiune de norma.
2) Utilizarea
programului de lucru individualizat, care permite salariatilor sa vina si sa plece din unitate potrivit propriei lor optiuni, pentru a evita deplasarea cu mijloacele de transport in comun la ore de varf. Acest tip de program se organizeaza in conditiile art. 118 din Codul muncii. El nu poate fi utilizat insa in cazul salariatilor cu fractiune de norma;
3) Utilizarea optiunii
reducerii saptamanii de lucru de la 5 zile la 4 zile, cu reducerea corespunzatoare a salariului, potrivit art. 52 alin. (3) din Codul muncii. Acesta este un tip de suspendare a contractelor de munca din initiativa angajatorului, pentru care este necesara o consultare in prealabil a sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor.
Nu se poate reduce saptamana de lucru la 32 de ore, iar salariatilor sa li se pretinda sa vina tot de luni pana vineri, dar sa lucreze mai putin. Suspendarea vizeaza reducerea uneia dintre zile, deci salariatul va veni la serviciu de 4 ori pe saptamana;
Atentie, daca va ganditi sa reduceti norma de lucru si, implicit, salariul, aceste modificari in contractul de munca se pot opera doar cu acordul angajatului vizat!
Sursa foto: www.pexels.com