Ghidul managerului. O clauza ce nu are ce cauta intr-un contract de munca!
Ati auzit de asa-numita clauza penala? Este o clauza prin care angajatorul stabileste cuantumul unui eventual prejudiciu produs de salariat INAINTE ca acest prejudiciu sa fie efectiv produs. Scopul, in sine, al clauzei penale este acela de a stabili anticipat despagubirile ce vor fi platite de catre salariat. Doar ca aceasta clauza este din start nula.
Spre exemplu, o clauza penala este aceea prin care salariatul se obliga sa plateasca suma de 5.000 lei in situatia in care, la incetarea contractului individual de munca, nu preda telefonul de serviciu ce i-a fost incredintat de angajator. O astfel de clauza, cum spuneam, este nula, angajatorul avand doar posibilitatea de recupera valoarea telefonului de la momentul incetarii contractului individual de munca.
Ori de cate ori se pune problema recuperarii unui prejudiciu produs de catre salariat angajatorului, acesta din urma este obligat sa dovedeasca existenta si intinderea lui, conform art. 270 Codul Muncii. Stipularea din start in contractul individual de munca sau intr-un act aditional a unei clauze prin care este evaluata paguba produsa angajatorului de salariat este interzisa si este sanctionata cu nulitatea clauzei astfel negociate.
Intr-o speta solutionata in fond de Tribunalul Cluj si in apel de Curtea de Apel Cluj, in contractul individual de munca al unui conducator auto s-a stipulat obligatia acestuia de a urma un anumit traseu, iar pentru fiecare abatere salariatul s-a obligat sa plateasca angajatorului 1 euro/km pentru distanta suplimentara parcursa.
Angajatorul a chemat in judecata salariatul, solicitand instantei de judecata obligarea acestuia la plata sumei de 1.528 euro, devierea de la traseu fiind de 1.528 km.
Atat instanta de fond cat si instanta de apel au calificat aceasta clauza drept o clauza penala ce nu poate avea niciun efect in raporturile juridice de munca. S-a apreciat ca intinderea prejudiciului a fost stabilita inainte si independent de orice circumstante concrete, facandu-se abstractie de prejudiciul real suportat de angajator prin deviere (prejudiciu care – trebuie mentionat acest aspect – e posibil sa fi fost chiar mai mare decat cuantumul predeterminat de 1 euro/km). Drept urmare a fost respinsa definitiv cererea de chemare in judecata formulata de angajator.
Retineti, asadar! In contractele individuale de munca nu este permisa stipularea unei clauze penale. Indiferent de prejudiciul efectiv suferit de angajator, salariatul nu poate fi obligat la plata unei sume de bani stabilite anterior.
Sursa foto: www.pexels.com