Ghidul managerului. Munca peste program este totuna cu prestarea de ore suplimentare?
Aveti un angajat care ramane frecvent sa lucreze dupa orele de program, ba chiar vine si in weekend la birou, in mod voluntar, ca sa se mai ocupe de diverse sarcini. In mod evident, munceste suplimentar, doar ca munca sa nu poate fi incadrata drept “efectuare de ore suplimentareâ€, iar angajatul in cauza nu este indreptatit sa fie platit pentru ea. Motivul?
Orele suplimentare nu sunt ore suplimentare daca nu sunt solicitate de dvs., angajatorul. Codul muncii este foarte clar in acest sens, art. 121 alin. (1) spune ca “
la solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara”, cu respectarea prevederilor referitoare la durata maxima a acestora (maximum 8 ore pe saptamana).
Asadar, dvs., angajatorul, sunteti cel care are initiativa prestarii orelor suplimentare, nu angajatul. Daca el vrea sa stea peste program, foarte bine, doar ca nu are dreptul la vreo plata a acestei extensii a programului sau de lucru.
Desigur, pot aparea si situatii particulare: de exemplu, salariatul sta peste program deoarece un client l-a anuntat ca nu poate veni decat dupa o anumita ora. Insa nu e treaba angajatului sa se afle la dispozitia respectivului client. Daca solicitarea de a ramane peste program nu vine de la dvs., el poate pleca bine-mersi, iar daca decide totusi sa stea nu va putea sa va solicite plata de ore suplimentare, desi dvs. in mod clar aveti de profitat de aici.
Apoi, o alta situatie particulara, salariatul ramane sa lucreze dupa orele de program nu fiindca i-ati pretins-o dvs., ci pentru ca este lent si nu reuseste sa-si execute norma de munca in timpul programului. In acest caz, nu numai ca nu ar putea pretinde remunerarea orelor suplimentare (sau compensarea lor cu timp liber), ba chiar ar putea fi considerat necorespunzator din punct de vedere profesional.
Important! Cum solicitati prestarea de ore suplimentare?
De obicei, fie in scris, fie verbal, doar ca aceasta notiune de “solicitare” trebuie inteleasa intr-un sens mai larg. Astfel, dvs. puteti impune sarcini de serviciu suplimentare fata de cele curente, a caror indeplinire sa necesite ramanerea peste program, dar fara sa faceti referire expresa la timpul de lucru.
Sau puteti incuraja tacit prestarea de ore suplimentare, spunandu-le angajatilor, de exemplu, ca e nevoie de un efort sustinut ( nu suplimentar!) din partea lor pentru a onora un varf de comenzi sau, din contra, pentru a depasi o perioada mai dificila.
In asemenea situatii, nu este necesara proba efectiva a existentei solicitarii din partea dvs. Instantele de judecata apreciaza ca aceasta solicitare este subinteleasa, in conditiile in care apar sarcini de serviciu suplimentare fata de cele obisnuite.
Sursa foto: www.pexels.com