Ghidul managerului. Legea nr. 202/2002 sanctioneaza dur discriminarea femeilor!
legea nr. 202/2002discriminareloc de muncapiata munciiegalitate de gen
Pe piata muncii, femeile sunt platite mai prost decat barbatii, pentru acelasi tip de munca, si au acces limitat la pozitii de top. Motivul principal al acestei discriminari il constituie temerea angajatorului referitoare la productivitatea femeilor, dat fiind ca activitatea acestora poate fi intrerupta de nasterea si ingrijirea copiilor.
Situatia aceasta este remediata, cel putin in teorie, de Legea nr. 202/2002 care reglementeaza egalitatea de sanse intre femei si barbati si care sanctioneaza dur discriminarea (cu amenzi de pana la 10.000 de lei), indiferent de forma si locul unde aceasta are loc (in domeniul muncii, educatiei, informarii sau participarii la decizii).
Mai exact, Legea 202/2002 sanctioneaza tratamentul inegal al femeilor si barbatilor, sub orice forma, privind:
• angajarea pe un post, indiferent de nivelul ierarhiei profesionale
• nivelul veniturilor, pentru acelasi tip si volum de munca
• sansele de promovare
• conditiile de munca
• acordarea de beneficii, altele decat cele de natura salariala
• accesul la programe de calificare sau specializare
etc.
Acest act normativ este foarte complex si situatiile in care puteti intra sub incidenta lui sunt foarte numeroase, dar si foarte subtile totodata. Iata in continuare o parte din obligatiile aduse de Legea 202/2002, a caror nerespectare atrage amenzi intre 3.000 si 10.000 de lei! Astfel, ca angajator, aveti obligatia:
a) sa asigurati egalitatea de sanse si de tratament intre angajati, femei si barbati, in cadrul relatiilor de munca de orice fel, inclusiv prin introducerea de dispozitii pentru interzicerea discriminarilor bazate pe criteriul de sex in regulamentul de organizare si functionare si in regulamentul intern ale unitatii;
b) sa prevedeti in regulamentul intern al unitatii sanctiuni disciplinare pentru angajatii care incalca demnitatea personala a altor angajati prin crearea de medii degradante, de intimidare, de ostilitate, de umilire sau ofensatoare, prin actiuni de discriminare;
c) sa ii informati permanent pe angajati, inclusiv prin afisare in locuri vizibile, asupra drepturilor pe care acestia le au in ceea ce priveste respectarea egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati in relatiile de munca;
d) sa informati imediat dupa ce ati fost sesizat autoritatile publice abilitate cu aplicarea si controlul respectarii legislatiei privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati.
Si, in final, nu pierdeti din vedere un aspect foarte important:
puteti fi dat foarte usor in judecata! O angajata care se considera discriminata – pe motive de sex, graviditate sau copil mic de crescut – va poate intenta foarte usor un proces.
Fara ca dvs. sa aveti cea mai mica banuiala, ea poate incepe sa stranga dovezi care sa ii demonstreze acuzatiile (inregistrari, mesaje pe e-mail, alte materiale incriminatoare) sau poate sa depuna o plangere prealabila la politie, prin care sa obtina sprijin pentru dobandirea unor astfel de probe.
Citeste si:
Dancila ia in calcul candidatura la prezidentiale: Daca imi cere partidul, candidez
Sursa foto: www.pexels.com