Ghidul managerului. In ce conditii raspundeti patrimonial fata de un angajat?
Nu numai dvs., angajatorul, puteti fi prejudiciat de catre un salariat. Exista si situatia inversa, in care salariatul sufera o pierdere din vina dvs., caz in care raspundeti patrimonial si trebuie sa-i acordati despagubiri si compensatii, inclusiv dobanzi daca intarziati cu plata lor.
Cele mai frecvente situatii in care apare raspunderea patrimoniala a angajatorului sunt
concedierile nelegale sau
neacordarea unor drepturi banesti cuvenite (neplata salariului).
De exemplu, ati concediat pe cineva pentru savarsirea unei abateri disciplinare, persoana in cauza va da in judecata, iar instanta hotareste ca salariatul nu a gresit cu nimic si ca masura dvs. este abuziva. Evident, trebuie sa il reintegrati pe postul respectiv si sa-i platiti salariul de care a fost lipsit pe perioada scursa de la concedierea nelegala.
Mai mult, trebuie sa ii acordati si
despagubiri pentru prejudiciul moral suferit daca, de exemplu, salariatul respectiv considera ca i-au fost lezate onoarea, demnitatea, prestigiul social, reputatia in comunitatea profesionala din care face parte. Ca o paranteza, aici reglementarile Codului muncii nu sunt simetrice, salariatul nefiind raspunzator pentru eventualele prejudicii morale pe care le produce angajatorului sau.
Sa facem insa o precizare importanta: daca respectiva concediere disciplinara a fost anulata pentru un motiv procedural, nu pentru ca abaterea disciplinara sanctionata n-ar fi existat, salariatul va putea obtine reintegrarea si salariile de care a fost lipsit, dar
nu si daune morale. Orice instanta va respinge o solicitare in acest sens.
Alte situatii in care raspundeti patrimonial:
- nu v-ati executat obligatia de informare a unei persoane selectate in vederea angajarii cu privire la clauzele esentiale ale contractului, in masura in care persoana a fost astfel prejudiciata;
- ati intarziat in mod nejustificat cu plata salariului sau chiar nu l-ati platit deloc;
- l-ati discriminat pe salariat la locul de munca.
Un caz aparte este cel al despagubirilor acordate in urma imbolnavirilor profesionale sau a accidentelor de munca. Potrivit art. 44 din Legea nr. 319/2006, a securitatii si sanatatii in munca, raspundeti patrimonial pentru victime, dar numai in masura in care daunele nu sunt acoperite integral prin prestatiile asigurarilor sociale de stat.
Si, in fine, sa mai spunem ca in cazul in care refuzati sa despagubiti un angajat pe care l-ati prejudiciat, el se poate adresa cu plangere tribunalului in raza caruia isi are domiciliul ori locul de munca. Iar acesta e foarte posibil sa va oblige inclusiv la plata de dobanzi, datorate din ziua introducerii cererii de chemare in judecata.
Sursa foto: www.pexels.com