Ghidul managerului. Cum va asigurati ca angajatii nu divulga informatii secrete despre firma dvs.?
ghidul manageruluiinformatii confidentialecontract confidentialitatefirmasalariati
Salariatii dvs., in special cei cu functii de conducere, pot intra in posesia unor informatii mai sensibile, prin simpla executare a atributiilor lor normale de serviciu. Poate fi vorba despre datele de contact ale unor furnizori speciali, despre secretele de fabricatie ale unui produs, despre diverse situatii financiare care, odata ajunse la concurenta, va pot crea prejudicii. Cum puteti elimina riscul divulgarii acestor informatii?
In principiu, sunteti protejat de Codul muncii care, la art. 39 alin. (2) lit. d), prevede ca salariatul are obligatia generala de fidelitate fata de angajatorul lui, obligatie care implica atat neconcurenta, cat si interdictia de a disemina anumite informatii.
Ca urmare, daca unui salariat i s-a comunicat in mod expres caracterul confidential al unei informatii, el va fi obligat sa pastreze secretul acesteia pe intreg parcursul contractului sau de munca.
Divulgarea informatiei reprezinta nerespectarea unui ordin de serviciu si atrage raspunderea disciplinara si, in masura probarii unui prejudiciu, pe cea patrimoniala. Astfel, divulgarea de informatii dobandite pe parcursul executarii contractului de munca poate insemna:
1) raspunderea penala – pentru cazul in care informatia divulgata constituie secret de stat, secret economic sau secret profesional (in intelesul din Codul penal);
2) raspunderea patrimoniala - pentru cazul in care persoana care a divulgat informatia are calitatea de salariat si se poate proba producerea unui prejudiciu;
3) raspunderea disciplinara - pentru cazul in care informatia este divulgata inainte de incetarea contractului de munca.
Mai exista si situatia in care un salariat manifesta neglijenta in pastrarea secretului de serviciu, fara a avea intentia de incalcare a obligatiei de confidentialitate, caz in care contractul sau de munca va putea fi desfacut pentru necorespundere profesionala, potrivit art. 61 lit. d) din Codul muncii.
Obligatia generala de confidentialitate inceteaza, de regula, odata cu contractul de munca. Ceea ce inseamna ca orice cunostinta dobandita cu buna-credinta pe parcursul executarii contractului de munca poate fi utilizata, dupa incetarea acestuia, la alt angajator sau intr-o afacere proprie. Regula este ca fostul salariat poate folosi intregul sau “bagaj de cunostinte” dupa incetarea contractului de munca.
Totusi, pentru o protectia suplimentara a angajatorului, Codul muncii prevede la art.26 si posibilitatea includerii in contractele de munca a unei
clauze de confidentialitate.
Clauza de confidentialitate este clauza prin care partile convin ca, pe toata durata contractului individual de munca si dupa incetarea acestuia, sa nu transmita date sau informatii de care au luat cunostinta in timpul executarii contractului, in conditiile stabilite de regulamentele interne sau in contractele individuale/colective de munca.
Atentie, aceasta este o clauza facultativa!
Astfel, din moment ce orice salariat are obligatia de a nu afecta interesele legitime ale angajatorului, adica inclusiv obligatia de a nu divulga informatii confidentiale privitoare la activitatea acestuia, rezulta ca aceasta clauza de confidentialitate nu este obligatorie.
Ea isi dovedeste utilitatea doar atunci cand:
– doriti sa prelungiti obligatia salariatului la confidentialitate si dupa expirarea contractului de munca;
– doriti sa accentuati dincolo de prevederile generale ale legii obligatia unui salariat la confidentialitate.
In aceste situatii, clauza de confidentialitate poate avea atat rolul de a determina limitele obligatiei de confidentialitate si sanctiunile nerespectarii ei, cat si rolul de a defini categoria informatiilor pe care dvs., angajatorul, le tratati drept confidentiale.
Citeste si:
Ghidul managerului. Puteti sa va chemati angajatii la lucru in zilele de sarbatoare legala?
Sursa foto: www.pexels.com