Ghidul managerului. Cat de pregatit esti sa fii promovat pe un post de conducere?
Imaginea obisnuita pe care o avem despre un manager (sau sef, boss) este cea a unui individ care le spune oamenilor din subordinea sa ce sa faca si care incepe sa urle cand acestia fac lucrurile prost (sau i se pare lui ca le fac prost).
Acesta nu este insa management. Este doar un comportament egocentric, specific indivizilor limitati si care nu au incredere in ei insisi. Si, cel mai important, este un comportament care nu duce la nimic bun. Singurele sale rezultate certe vor fi ca oamenii fie vor pleca rapid din firma, fie vor ramane si isi vor executa sarcinile complet demotivati, asteptand cu nerabdare ca marele manager/sef/boss s-o dea zdravan in bara si sa fie concediat.
In realitate, managementul inseamna altceva: inseamna
a crea cadrul necesar pentru ca lucrurile sa evolueze in directia buna. Managerul adevarat asta face si permanent are in minte acest scop, constient ca doar cu o astfel de atitudine va obtine atat de la el, cat mai ales de la oamenii din echipa sa, strategii de lucru inteligente si actiuni eficiente. Nicio legatura, asadar, cu comportamentul egocentric descris mai sus.
Ca urmare, daca tocmai ai fost promovat pe o pozitie de manager, fii foarte-foarte atent. Trebuie sa uiti ca ai fost cel mai bun agent de vanzari, IT-ist sau designer din firma, pentru ca jobul tau de acum inainte va fi complet diferit. Nu vei mai face aceleasi lucruri. Ai fost promovat manager pentru ca ai acumulat o experienta solida si esti acum in masura sa ii ajuti pe altii sa devina cei mai buni agenti de vanzari, IT-isti sau designeri. Ai fost promovat manager ca sa construiesti acel cadru necesar pentru ca altii sa evolueze.
Esti acum responsabil pentru cei pe care ii conduci. Oamenii vor astepta de la tine un exemplu pe care sa-l urmeze, vor astepta indrumare, sfaturi si recomandari venite din experienta ta anterioara, vor astepta oportunitati ca sa arate ce pot si sa isi dezvolte astfel propriile lor cariere, totul pe fondul unui sentiment de securitate ca merg pe un drum care chiar duce undeva.
E o treaba noua pentru tine si gestionarea ei nu va fi usoara. Va trebuie sa te obisnuiesti cu gandul ca oamenii nu vor intelege intotdeauna natura muncii pe care o faci. Le vei delega responsabilitati, dar tu vei suporta consecintele daca vor lua decizii gresite, la fel cum, cu alte ocazii, vei imparti cu ei anumite beneficii pe care, daca ai fi fost mai egoist, le-ai fi pastrat in intregime pentru tine.
Unele dintre cele mai inspirate mutari pe care le vei face vor fi invizibile pentru echipa ta, iar impactul lor pozitiv s-ar putea sa fie considerat un lucru venit de la sine, cand, in realitate, el va fi rezultatul unor actiuni concrete si extrem de oportune pe care le-ai facut tu.
Retine esentialul,
acum este vorba despre oamenii din echipa ta, nu despre tine. Din acest motiv, nu te mai plasa singur in centrul fiecarei decizii, al fiecarei sarcini de rezolvat, al fiecarei sedinte, pentru ca acesta e micro-management. Si risti ca in loc sa ai 10 oameni care lucreaza la viteza maxima, sa ai 10 oameni care lucreaza infranati de preocuparea ta de a le verifica fiecare actiune pe care o fac.
Ca sa scapi de micro-management, trebuie sa inveti sa delegi. Te-ai ocupat pana acum singur de anumite sarcini si ai fost mandru de ce treaba buna ai facut, dar a venit momentul sa ii lasi pe altii sa rezolve exact aceleasi sarcini. Daca nu poti sa te rupi de ceea ce faceai inainte, nu esti pregatit pentru management.
Fa un efort, ai incredere in abilitatile celor din subordinea ta si s-ar putea sa descoperi un lucru la care nu te asteptai: acela ca si altii pot avea idei bune, poate chiar mai bune ca ale tale, de a rezolva anumite sarcini. Deleaga, asadar, atat pentru a vedea treaba dusa la bun sfarsit, cat si pentru a invata tu insuti modalitati inedite de abordare a unei probleme, precum si solutii noi.
In final, iata un test rapid pentru a afla daca esti pregatit pentru a fi manager: pune-ti o intrebare simpla –
de ce doresti sa fii manager? Sigur, exista un motiv universal valabil – promovarea pe o pozitie de conducere inseamna in mod clar recunoasterea meritelor, o nevoie pe care o are absolut oricine – dar practica a aratat ca mai exista si alte motive. Unele bune, altele proaste.
Motive bune:
1. Esti pregatit pentru mai multa responsabilitate;
2. Ai excelat intr-o anumita activitate si doresti sincer sa ii ajuti si pe altii sa faca acelasi lucru;
3. Gasesti o satisfactie personala atunci cand vezi ca oamenii din echipa ta au succes si sunt considerati oameni de baza pentru firma;
4. Iti place sa construiesti ceva frumos si durabil.
Motive proaste:
1 Vrei sa te lauzi in fata amicilor si a fostilor colegi de scoala cu ocupatia ta;
2. Vrei sa iti cumperi o masina de 50.000 de euro;
3. Vrei sa muncesti mai putin (foarte rar se intampla asta);
4. Te simti important cand altii sunt obligati sa faca ce le spui tu.
Sursa foto: www.pexels.com