Ghidul managerului. Cat de des poate un angajat sa isi ia concediu fara plata?
Concediul fara plata este un drept al angajatului. Da, Codul muncii prevede ca el poate sa beneficieze de un astfel de concediu daca este in perioada studiilor, doreste sa urmeze un curs de formare profesionala sau, pur si simplu, vrea sa isi rezolve niste probleme personale. Dar cat de lung sau de frecvent poate fi un concediu fara plata?
Concediul fara plata nu beneficiaza de o reglementare foarte bogata. Legea nu prevede limitari la acordarea lui, in afara de cele care se circumscriu scopului pentru care se intra in acest concediu, de aici si posibilitatea unor abuzuri din partea angajatilor: ce faceti daca un salariat va solicita saptamana aceasta 2 zile de concediu fara plata, saptamana viitoare inca 1 zi si tot asa? In mod clar activitatea firmei ar fi perturbata si asta v-ar afecta interesele.
Asadar, pe de o parte angajatul are dreptul legal la acest concediu, dar, pe de alta parte, si dvs. aveti dreptul fundamental sa stabiliti cum este organizata si cum functioneaza firma dvs., dand dispozitii cu caracter obligatoriu pentru angajat, sub rezerva legalitatii lor. Cum impacati, deci, si capra si varza?
Ei bine, aveti la indemana posibilitatea (in concordanta perfecta cu legislatia muncii) sa stabiliti de la bun inceput conditiile in care se acorda concediile fara plata in compania dvs., astfel incat sa nu va fie prejudiciate interesele. Aceasta posibilitate va este oferita de
regulamentul intern.
Regulamentul intern este prietenul dvs. Este actul care reprezinta vointa dvs., actul in care puteti spune foarte clar ce reguli vreti sa respecte angajatii, cu conditia, desigur, ca aceste reguli sa nu contravina prevederilor generale ale legislatiei muncii. Nu trebuie sa negociati cu salariatii acest regulament intern, prin urmare puteti trece acolo, negru pe alb, conditiile in care se poate beneficia de concediu fara plata si durata maxima a acestuia pe parcursul unui an.
Daca v-ati blindat cu regulamentul intern, puteti refuza fara probleme o cerere de concediu fara plata, evitati abuzurile din partea salariatilor si, in mod cert, nu le veti incalca acestora nici un drept prevazut de Codul muncii. In masura in care concediul fara plata a fost reglementat expres prin regulamentul intern, atat sub aspect cantitativ (numar de zile permis anual), cat si calitativ (prin enumerarea situatiilor in care partile considera acordarea drept oportuna), nu aveti de ce sa va faceti griji daca refuzati o asemenea cerere.
In final, o precizare importanta:
concediul fara plata nu este acelasi lucru cu
invoirea. Invoirea tine de libertatea de vointa a partilor contractante, fara a exista o prevedere legala, si consta in permisiunea oferita salariatului de a absenta de la serviciu, pe o perioada scurta, cu plata salariului. Evident, invoirea e posibila doar daca sunteti de acord cu ea, atunci cand realizati ca angajatul are niste probleme personale deosebite, insa in anumite cazuri chiar sunteti obligat sa-l invoiti – de exemplu, daca este chemat ca martor in instanta.
Sursa foto: www.pexels.com