Ghidul managerului. Care sunt abaterile disciplinare pentru care puteti concedia un salariat? (II)
In legislatia muncii nu este mentionata o lista clara de astfel de fapte, dar practica judecatoreasca arata ca exista anumite abateri de natura a atrage concedierea disciplinara. Am vazut in articolul precedent ca prima dintre ele este nerespectarea programului de lucru, manifestata prin intarzieri sau absente repetate si nemotivate de la serviciu, astazi continuam cu alte cateva exemple.
B. Producerea de prejudicii
Nu ne referim aici neaparat la producerea unei stricaciuni. Aceasta fapta nu constituie in sine un motiv de concediere disciplinara, angajatorul poate pretinde doar repararea pagubei, fara sa aplice si vreo alta sanctiune. Iar prejudicierea angajatorului prin producerea repetata de rebuturi poate fi motiv de concediere pentru necorespundere profesionala, nu disciplinara.
Producerea cea mai clara de prejudicii se refera la incalcarea obligatiei de fidelitate fata de angajator. Obligatia de fidelitate este indatorirea salariatului de a urmari, in executarea muncii sale, interesele legitime ale patronului si de a se abtine de la orice actiune avand ca scop sau efect afectarea acestor interese. Ea cuprinde, generic, obligatia de neconcurenta si obligatia de confidentialitate.
E important sa se stabileasca prin regulamentul intern faptele care aduc atingere obligatiei de confidentialitate si obligatiei de neconcurenta, precum si categoriile de personal vizate, pentru care s-au introdus astfel de clauze in contractul individual de munca.
C. Comportament periculos pentru sine sau pentru ceilalti
Conduita care poate fi sanctionata prin desfacerea disciplinara a contractului de munca consta intr-o incalcare a obligatiilor de serviciu, inclusiv a normelor de comportare in unitate. Drept urmare, nerespectarea normelor si instructiunilor de protectia muncii, refuzul de a purta echipament de protectie, fumatul in zone interzise etc. pot fi considerate de instanta motive pentru concedierea disciplinara a salariatului.
De asemenea, crearea sau mentinerea unei stari de tensiune in colectivul de munca poate reprezenta un motiv de concediere, din pricina consecintelor pe care le poate avea asupra procesului de munca in general.
D. Insubordonarea
Incheierea contractului de munca are printre efecte subordonarea ierarhica, ca o conditie a organizarii si eficientei muncii. In consecinta, actele de insubordonare reprezinta incalcari ale obligatiilor de munca, justificand, in cazul in care au caracter grav sau repetat, desfacerea disciplinara a contractului de munca.
ATENTIE!
Numai refuzul executarii unui ordin legal, conform ordinii publice si bunelor moravuri, poate fi
sanctionat cu concedierea disciplinara. Nu constituie abatere disciplinara refuzul unui angajat de a efectua o manevra periculoasa pentru sanatatea si securitatea sa si a colegilor ori refuzul de a vinde produse contrafacute.
E. Neglijenta
Vinovatia reprezinta unul dintre elementele abaterii disciplinare. Cu toate acestea, nu numai faptele savarsite intentionat, dar si cele savarsite din neglijenta, daca sunt repetate sau daca, in raport cu circumstantele cauzei, apar ca fiind grave, pot fi sanctionate cu desfacerea disciplinara a contractului de munca.
La aprecierea vinovatiei, angajatorul va tine cont de specificul postului si de asteptarile pe care le poate avea in mod normal de la ocupantul acestui post.
Astfel, constituie abatere disciplinara neglijenta in indeplinirea atributiilor de serviciu din partea unui salariat care a fost selectat pentru postul respectiv tocmai pentru a fi riguros – cum ar fi utilizatorul unor instalatii de mare precizie sau responsabilul cu sanatatea si securitatea muncii care nu verifica starea echipamentului de protectie la distribuire si in timpul utilizarii.
Sursa foto: www.pexels.com